Csak ámulhatunk: korszakalkotó lépéshez ért a robotfejlesztés - videóval

InfoRádió
2017. május 18. 18:47
Így taníthatók a robotok, legyenek akár a sarkvidék vizeiben vagy egy másik bolygón.

Elon Musk mesterséges intelligenciás platformja, az OpenAI új programja lehetővé teszi, hogy a robotok teljesen a virtuális valóságban tanulhassanak új feladatokat, egyszerű utánzással.

Leképezik a robot környezetét a virtuális valóságban, és itt "játsszák el", mit kell csinálnia a robotnak a valós környezetben.

A tréning teljesen a szimulált világban történt, és azután került át a robotba, vagyis így megtanították neki, hogy hogyan lépjen kapcsolatba a valós világgal, mielőtt egyáltalán találkozott volna vele.

A rendszert működtető két hálózatból az első a virtuális valóságban készült "videófelvétel" segítségével azonosítja a tárgyakat és rögzíti azok helyzetét a robothoz képest. A másik hálózat utánozza a demonstrátor által bemutatott feladatokat úgy, hogy kielemzi a felvett cselekvést, különös tekintettel azokra a részekre, amelyekből kiderül, mi a következő konkrét teendő.

Ez a robotoktató program egyelőre prototípus, de tökéletesítése lehetővé teszi majd a kutatóknak, hogy komplex feladatokat tanítsanak meg egy távol lévő robotnak a való életben létező tárgyak nélkül.

Vagyis könnyen és biztonságosan irányíthatnak olyan robotokat is, amelyik extrém környezetben, például sarkvidéki vizekben, nukleáris sugárzással érintett területeken vagy akár másik bolygókon vannak.