Ultramodern óceánkutató hajó építését finanszírozza egy norvég milliárdos

InfoRádió / MTI
2017. május 3. 05:47
Nemsokára több műanyag lesz az óceánokban, mint hal, ez ellen küzdenek az ultramodern járművel.
  • Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és más lény halálát okozva.
  • Jelenleg öt hatalmas szemétsziget lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb Hawaii és Kalifornia között található.
  • A davosi Világgazdasági Fórumon tavaly ismertetett tanulmány készítői arra figyelmeztettek, hogy 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal az óceánokban.

Kjell Inge Roekke Norvégia tizedik leggazdagabb embere mintegy kétmilliárd eurós vagyonnal a Kapital norvég magazin szerint. Az 58 éves férfi jelentős összeget biztosít a 181 méter hosszú hajó megépítésére, amely 2020-ban már a tengereket fogja szelni.

"Vissza akarom adni a társadalomnak vagyonom nagy részét. Ez a hajó egy része ennek a törekvésnek" - nyilatkozta az Aftenpost norvég napilapnak Roekke, aki a halászatnak és kőolajfeltárásoknak köszönheti meggazdagodását.

Roekke nem mondta meg, mennyibe fog kerülni a hajó, és azt sem, milyen más célokra akarja felajánlani vagyonát.

A kutatóhajónak 30 fős legénysége lesz és mintegy 60 kutató dolgozhat rajta egy időben, akik a Természetvédelmi Világalappal (WWF) együttműködve végzik munkájukat.

A hajó feladata lesz napi több tonna műanyag eltávolítása és megsemmisítése a tengerek, óceánok vízéből.

"Ez a hajó lehetővé teszi, hogy az óceánkutatást új szintre emeljük. Soha nem volt ilyen fontos, hogy megoldást találjunk a problémára" - hangoztatta Nina Jensen, a WWF norvégiai részlegének főtitkára.