Szulejmán szultán után kutattak Magyarországon, az ügy hatalmas port vert fel

InfoRádió
2017. április 13. 21:10
Újszerű és különleges szemszögből mutatja meg Szulejmán szultán sírkápolnájának felfedezését az a film, melyet csütörtökön ismerhet meg a nagyközönség.

Szakítottak a hagyományos módszerekkel, és az egyéni levéltári kutatás helyett csoportosan kutattak Szigetváron. A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi és Bölcsészettudományi Karának kutatóiból alakult csoport 2013 óta dolgozik a kisvárosban, hogy egy egyedi oszmán zarándokvárost azonosítson és a lehetőségek szerint fel is tárja azt.

A kutatás meglehetősen nagy port vert fel, számtalan közéleti reakciót váltott ki nemcsak itthon, hanem külföldön is – nem véletlenül.

Emiatt készült egy új megközelítésű dokumentumfilm, melyben felhasználták a kutatás exkluzív felvételeit, megszólaltatták a kulcsszereplőket - írja a bama.hu.

– Korábban több mint 110 évig kutatták Szulejmán szultán sírkápolnájának a helyét és hozzá kapcsolódó kulturális nyomokat, de mindhiába – mutatott rá dr. Pap Norbert geográfus-történész, az úttörő eredményeket elérő kutatócsoport vezetője. – A három és fél éve felállt csapat minden évben hozott valami nagy áttörést: 2015 őszén kijelenthettük, hogy megtaláltuk a sírhelyet, majd egy éven belül megtaláltuk a dzsámit, végül egy komplett város nyomaira bukkantunk utakkal és erődítményekkel. Kijelenthettük, hogy jóval többet találtunk, mint amit kerestünk.

A kutatási eredményeket szinte azonnal felfedezte a hazai és nemzetközi sajtó. Az amerikai dokumentumfilm ugyanakkor túl véresre sikerült, a német túlzottan érzelmesre, a horvátok pedig helyzetkomikumokat vittek bele. A csapat viszont szerette volna megmutatni a saját szemszögéből a történetet, így a most elkészült film első része a kutatásról, a második a hatásáról szól.

– Magunk sem gondoltuk volna, hogy ilyen nagy hatású lesz a kutatás eredménye – tette hozzá Pap Norbert. – A kereszténység és az iszlám ellenállását testesíti meg abban a korban, ahol a két „szent harcos”, Szulejmán és Zrínyi csatázik, ám ez már nem csak egy helyi ügy és egyáltalán nem csupán erről az egy csatáról szól.

A „Szulejmán szultán sírkápolnája nyomában” című film premiervetítésére ma 17 órakor a pécsi Apolló moziban kerül sor. A tervek szerint hamarosan angol, francia és török felirat is készül hozzá.

A film terjedelme kicsivel hosszabb, mint fél óra. Narrátor és interjúk segítségével elmeséli, hogy miképpen született meg a program, hogyan zajlott, milyen főbb vonásai voltak és vannak, milyen közéleti, gazdasági és politikai kérdéseket vetett fel, valamint azt is, hogy milyen dimenziókat ért meg a nemzetközi nyilvánosságban. A történet 2012-ben indult és napjainkig tart. A szereplők megidézik emlékeiket, továbbá a fontosabb fordulópontokat, mindezt rengeteg illusztrációval. Szereplői a Pécsi Tudományegyetem kutatói, illetve magyar és török közéleti szereplők. A képek közt drónfelvételeket, exkluzív fotókat, történeti ábrákat, animációkat is láthatunk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!