Mi legyen a cinegével a postaládában?

Infostart
2017. március 7. 18:46
Mit tegyünk, ha egy reggel nem az újság, hanem egy cinegefészek és egy madár fogad bennünket a postaládában? Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője elmondta az InfoRádiónak, hogy mi ilyenkor a legjobb megoldás.

Előfordulhat, hogy ha ritkábban használjuk a postaládát, és egyszer kinyitjuk azt, akkor már ott van egy kész fészek tojásokkal. A széncinege ráadásul nagyon bátor teremtés: az esetek 80-90 százalékában a kotlómadár nem megy le a fészekről, hanem még ránk is sziszeg, hogy hagyjuk őt békén. Ilyenkor már nem nagyon lehet áthelyezni a fészket – mondta Orbán Zoltán.

„A cinegepár nem tudhatja, hogy a postaláda egy napi használati eszköz. A bedobott küldemény azonban

fizikailag sérülést okozhat a tojásoknak, a fiókáknak vagy a kotló madárnak”

- figyelmeztetett a szóvivő.

Elmondta, hogy ilyen helyzetben a mindennapok népi bölcsessége nagyon gyors megoldást talál:

egyszerűen felszerelnek az elfoglalt postaláda mellé egy alternatív levélgyűjtőt, a postaládára pedig írnak egy kis üzenetet,

amiben tájékoztatják a postást, hogy madarak költöztek a postaládába, ezért az ideiglenes postalásába dobja be a leveleket.

„Általában az a tapasztalatunk, hogy az emberek nagyon toleránsak a madarakkal, és az alternatív levélgyűjtőt választják” - mondta Orbán Zoltán.

A Magyar Madártani Egyesület szóvivője hozzátette, hogy az a cinege, amelyik sikeresen költött postaládában, vagy maga is abban nevelkedett, később szeretni fogja és keresi is az ilyen fészkelőhelyet. Vannak olyan helyek, ahol hosszú éveken keresztül költenek postaládákban cinegék.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Mi legyen a cinegével a postaládában?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást