Meglepő, de igaz: kozmopolita volt a régi Japán

InfoRádió / MTI
2016. október 8. 06:06
Bő 1000 évvel ezelőtt Japán "kozmopolitább" volt, mint azt eddig gondolták, a 8. században például egy perzsa tudós is dolgozott a korabeli kormánynak - állapították meg japán régészek.

Egy, a régi fővárosban, Narában az 1960-as években talált fadarab tüzetesebb vizsgálata vezette a kutatókat erre a következtetésre. Az infravörös képalkotással a közelmúltban elvégzett újabb vizsgálat olvashatóvá tett egy korábban láthatatlan feliratot, amely szerint egy perzsa férfi is a 700-as években Narában székelő japán kormány szolgálatában állt. A papír megjelenése előtt Japánban gyakran használtak fadarabokat írásra.

A perzsa férfi a funkcionáriusokat oktató akadémián dolgozott. Talán matematikát tanított, olyan tudományágat, amelyben a perzsák köztudomásúan jók voltak - ismertette a friss vizsgálatok eredményét szerdán Vatanabe Akihiro, a narai kulturális javak kutatóintézetének munkatársa.

Bár korábbi kutatások is találták nyomát a 7. századig visszanyúló japán-perzsa kapcsolatoknak, ez az első konkrét bizonyíték arra, hogy a régmúltban valaki egy olyan távoli országból érkezett Japánba dolgozni, mint Perzsia - mondta Vatanabe.

A kutató szerint a felfedezés arra enged következtetni, hogy Nara "kozmopolita város volt, ahol egyenlően bántak a külföldiekkel".

A Honsú szigetén fekvő ősi város 710-től 784-ig volt Japán fővárosa, utána Kiotóba helyezték át a kormány székhelyét.