Már a szomszédban az erdők nagy ellensége

Infostart
2016. szeptember 12. 09:00
Fekete kitinpáncél fehér pötyökkel, hosszú fekete csáp fehér csíkokkal - így néz ki az ázsiai hosszúcsápú cincér. A rovar képes egész erdőket kipusztítani, és már Ausztriában is megjelent - hangzott el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO fehéroszországi konferenciáján, amelyről Horváth Kitti európai és közép-ázsiai erdészeti szakreferens számolt be.

Sok kihívással kell szembenézni, ezek közül az egyik az új fajok terjedése – ez szerepelt a FAO minszki találkozójának középpontjában is.

A konferencián a cél az volt, hogy olyan együttműködést indítsanak el, ami lehetővé teszi, hogy együttesen lépjenek fel az invazív új fajok terjedése ellen – mondta Horváth Kitti európai és közép-ázsiai erdészeti szakreferens.

Az egyik faj, amelyre figyelni kell, az az ázsiai hosszúcsápú cincér. A rovar Kelet-Ázsiában honos, de Európában is megjelent. Magyarországon még nincs jelen, Ausztriában azonban már észlelték. Károsítja a faanyagot, ezért komoly lépéseket kell tenni a megtelepedése ellen – emelte ki.

S hogyan lehet felismerni ezt a cincért? Nagyobb testű, fényes fekete kitinpáncélján fehér pöttyök virítanak, csápjai pedig fekete-fehér csíkosak.

Horváth Kitti hangsúlyozta: fontos a megelőzés. Ha olyan szállítmány érkezik az országba, amely problémás lehet, akkor azt alaposan át kell nézni, mintát vesznek belőle, és elemzésre küldik.