Nyitókép: Az aranyérmes holland csapat tagjai a gyorskorcsolyázók 3000 méteres váltóversenyének éremosztóján a pekingi téli olimpián 2022. február 13-án. MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Európa napja volt a vasárnap a téli olimpián

Infostart / MTI
2022. február 13. 19:19
Megszületett a nagyon remélt és nagyon várt magyar arany a téli olimpián: Liu Shaoang nyerte a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyét. Európa vasárnap mindössze egy aranyat „engedett át” a többi kontinensnek.

Liu Shaoang a legelőnyösebb, egyes pályáról rajtolhatott az elődöntőben elért idejének köszönhetően. Parádés tempóban rótta a köröket, és minden előzési szándékot gond nélkül visszavert - főleg az Európa-bajnok orosz Konsztantyin Ivlijev támadta -, rajt-cél győzelmet aratott. Ivlijev lett a második, a kanadai Steven Dubois pedig a harmadik.

A női váltóban a papírformának megfelelően a világ- és Európa-bajnok hollandok diadalmaskodtak, Suzanne Soulting vezérletével. Az aranyérmesek a dobogó tetején az égre nézve és mutatva emlékeztek meg a 2020 júliusában elhunyt világbajnok Lara van Ruijvenről, aki Pjongcshangban még tagja volt a bronzérmes stafétának.

Sílövészetben a norvég Marte Olsbu Röiseland a harmadik, a francia Quentin Fillon Maillet pedig második aranyérmét gyűjtötte be Pekingben az üldözéses verseny megnyerésével. A sífutók férfi váltóversenyében ugyanúgy az oroszok diadalmaskodtak nagy fölénnyel, ahogy egy nappal korábban a nőknél is.

A gyorskorcsolyázóknál női 500 méteren az amerikai Erin Jackson, míg az alpesi sízőknél férfi óriás-műlesiklásban a svájci Marco Odermatt érvényesítette a papírformát, utóbbi számban Kékesi Márton 34. helyen végzett.