Nyitókép: Chen Xiaodong/VCG via Getty Images

Rendkívüli olimpiai megnyitót ígérnek Pekingben – nézők nélkül

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2022. február 3. 20:58
Nem a szokványos módon zajlik majd a nemzetek felvonulása a pekingi téli olimpia megnyitóján, és az olimpiai láng meggyújtása is egyedi lesz – árulta el Vajda László, a szervezőbizottság magyar tagja.

Pénteken lesz a téli olimpiai megnyitója helyi idő szerint este nyolc órakor ugyanabban a stadionban, ahol a 2008-as nyári játékok megnyitója volt. A Madárfészek stadionban a versenyzőknek és a szakvezetőknek a 60-65 százaléka részt fog venni, Vajda László szerint ennek semmi köze a vírushelyzethez, ha nem lenne vírus, akkor sem lennének többen, mert a megnyitót követő egy-két napon már szinte mindenki rajthoz fog állni, és nagyon sok edző nem engedi el a versenyzőjét egy ilyen hosszan tartó eseményre.

"A legtávolabbi olimpiai falvakból is nagy sebességű, különjáratú vonatszerelvény fogja vinni azokat a sportolókat, akik úgy döntenek, hogy elmennek a pekingi megnyitóünnepségre. Végig teljesen el lesznek zárva a publikumtól" – mondta a pekingi szervezőbizottság szenior szakértője.

A megnyitónak szerdán volt a főpróbája, a tervek szerint a menetrend a hagyományos lesz, az esemény ugyanolyan hosszúságú lesz, mint mindig, 35-40 perc alatt felvonulnak a csapatok, 91 nemzeti olimpiai bizottság küldött résztvevőt a játékokra.

"A programról azt ígérjük, hogy soha nem látott módon lesz a láng meggyújtva és egyedülálló módon lesz levezényelve a nemzetek felvonulása is"

– mondta Vajda László, és hozzátette, hogy a szervezők előtt álló egyik legnagyobb kihívás, hogy a több mint 90 ezres stadionban hogyan lehet azt megoldani, hogy ne tűnjön el az a néhány ezer meghívott vendég és egyéb résztvevő.

Összesen mintegy 150 ezer néző lehet majd jelen az összes versenyhelyszínt és az összes versenyszámot összeadva. Csak helyiek mehetnek a lelátóra, és csak meghívásos alapon, a jegyárusítás továbbra sincs napirenden – erősítette meg a magyar szakember.

A magyar zászlót két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita viszi majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Téli olimpiai megnyitó – Vajda László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást