Nyitókép: Sarah Stier/Getty Images

A párizsi olimpia éremhalmozói – meglepetésemberekkel

Infostart
2024. augusztus 12. 15:23
A francia úszó, Léon Marchand lett a párizsi olimpia legeredményesebb sportolója a megszerzett aranyérmek száma alapján. Ugyanakkor a kínai úszó, Cseng Jü-fej gyűjtötte a legtöbb érmet, hatot.

Léon Marchand négy egyéni számban, 200 és 400 vegyesen, 200 pillangón és 200 mellen győzött, továbbá harmadik lett a francia férfi 4x100-as vegyes váltóval. A megnyert négy aranya nem „csak” a XXXIII. nyári olimpia legjobb aranytermelését jelenti, de ő lett az első francia sportoló az első újkori olimpia, 1896 óta, aki ilyen sikert ért el.

Mögötte a klasszikus éremtáblázat elvei szerint az amerikai Torri Huske következik, ő is úszó. Megnyerte a 100 női pillangót, s két váltóval is első lett, a női 4x100-as vegyes váltóval és a 4x100-as „mixed” (vegyes) váltóval. Kiváló gyorsúszó is, második lett 100-on a leggyorsabb úszásnemben, s annak női 4x100-as váltójában.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára is úszó állhatott, az ausztrál Mollie O'Callaghan. A mérlege 3 arany (200 m gyors, 4x100 női gyorsváltó, 4x200 női gyorsváltó), 1 ezüst ( női 4x100-as vegyes váltó) és 1 bronz (4x100-as „mixed” váltó). Tokiói sikereivel immár ötszörös olimpiai bajnok, egyszeres ezüst- és kétszeres bronzérmes, a nyolc éremből egyet szerzett egyéni számban.

A kanadaiak aranyérmeinek egyharmadát szerezte Summer McIntosh, a „női Léon Marchand”. Ő is megnyerte a két vegyesúszó számot és a 200 pillangót, ezüstérmes lett 400 gyorson. A 800 méteres távon nem indult el programtorlódás miatt, pedig ott is éremesélyes volt.

Hozzá hasonlóan 3 arannyal és 1 ezüsttel búcsúzott Párizstól a női torna legnagyobb XXI. századi alakja, Simone Biles. 2016-ban, Rio de Janeiróban négy olimpiai bajnoki címet szerzett, 19 évesen. Tokióban a selejtezőkben erőt vett rajta mentális betegsége, visszalépett. Nem nyert érmet. Az immár 23-szoros világbajnok tornásznő Párizsban újra remekelt, győzött az egyéni összetettben és a csapattal, továbbá ugrásban. Második lett talajon.

Ázsia legsikeresebb versenyzője – az aranyak számát tekintve – a japán tornász, Oka Sinnoszuke lett, túlzás nélkül, meglepetésre. Függetlenül attól, hogy tavaly Szingapúrban világbajnoki címet nyert az egyéni összetettben. A 2019-ben Győrben, az ifjúsági világbajnokságon feltűnt tornász győzött a csapatversenyben, az egyéni összetettben és nyújtón, harmadik lett korláton.

Oka Sinnoszuke párizsi nyújtógyakorlata közben (Fotó: Kyodo News/Getty Images)

További négyen szereztek három aranyérmet. Köztük két dél-koreai íjász, Kim Vudzsin, Lim Szihjon. Kim Vudzsin már Rióban és Tokióban is tagja volt a győztes férficsapatnak, de most először nyert egyéniben és a vegyes párosban. Lim Szihjonnak ez volt az első olimpiája.

Az új-zélandi kajakkirálynő, Lisa Carrington mind a három női számban (egyes, páros, négyes) nyert. Londonban és Rióban egy-egy aranyat nyert, Tokióban már hármat, kettőt egyes hajóban, a harmadikat párosban. Párizsban először vezette győzelemre a négyest, ezt a korábbi olimpiáin mindig a magyarok nyerték.

Talán kevesebben jegyezték meg az atlétikai versenyek során az amerikai Gabby Thomas nevét, pedig ő lett Párizsban a „sportok királynőjének” egyetlen háromszoros bajnoka. Ő nyerte – mégpedig a 100-on aranyérmes Julien Alfred előtt – a 200 métert, majd első lett a két női váltóval, a 4x100-assal és a 4x400-assal is.

A kínai úszó, Cseng Jü-fej (Fotó: Ian MacNicol/Getty Images)

Ami az érmek számát illeti, a kínai Cseng Jü-fej volt Párizs legsikeresebb sportolója. Már Tokióban is szerzett négy érmet, ott két arany- és két ezüst volt a mérlege. Párizsban három egyéni számban (50 gyors, 100 pillangó, 200 pillangó) bronzérmes lett, ezüstöt tett hozzá a 4x100-as „mixed” váltóban, bronzot pedig a 4x100-as női gyorsváltóban és a 4x100-as női vegyes váltóban.