Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Csipes Tamara: kibírom így is, hiába vagyok nagyi

Infostart / Kaposi Dávid
2024. augusztus 9. 15:57
Két érmet szereztek a magyarok a női kajak párosok 500 méteres olimpiai döntőjében. A verseny után kiderült, hogy mivel nyugtatta meg társa a pesszimista Csipes Tamarát, és az is, hogyan élte meg a Fojt-Pupp kettős, hogy percekig nem tudták, hányadik helyen zártak.

Eddig 128 év alatt tizenegyszer fordult elő, hogy két magyar dobogós volt ugyanabban a számban olimpián – pénteken Párizsban kétszer is megtörtént ez a bravúr. Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid a nyílt vízi úszásban hozta össze a dupla magyar dobogót, majd nem sokkal később a női kajak kettesek mezőnyében Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra ezüst-, Pupp Noémi és Fojt Sára bronzérmet szerzett. Utóbbiak helyezését több mint öt percnyi várakozás után erősítették meg, és végül holtversenyt hirdettek a magyar és a német páros között.

„Nehéz volt, fixen harmadiknak láttam magunkat. Mutattam, hogy szerintem megvan a két érem. Először kiírták, hogy negyedikek lettünk, az nagyon rossz volt. Azt érzed, hogy harmadikként végzel, és azt mondják, hogy negyedik, az járt a fejemben, hogy ezt nem hiszem el. Ha valaki három hónapja azt mondja, hogy egy érem és egy pontszerző, aláírom – de így jobb a két éremmel” – mondta boldogan Pupp Noémi.

A végül bronzérmes magyar egység a hetedik helyről jött fel, erre azt mondták, ez az előfutamban is bejött. Fojt Sára szerint mindenkinél jobban akarták, ez volt a kulcs.

„A szívünk és az egymásért érzett bizalom vitt be a célba. Amit a tavalyi vb óta megcsináltunk, azt nem biztos, hogy ember ép ésszel kibírja, én is nehezen bírom” – tette hozzá Pupp Noémi, aki szerint az is látszott, hogy mennyire erős a mezőny.

Az ezüstérmes páros, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra is elégedetten értékelt. Utóbbi elárulta, hogy párostársa tartott a jobbos oldalszéltől, de mondta neki, hogy ne féljen, megtartja. „Bólintott kettőt, megnyugodott, és akkor tudtam, ez így meglesz. A futamból nem emlékszem semmire, csak arra, hogy fekete folt van mellettünk és Tami hátát látom, majd az utolsó ötvenen jönnek a Noncsiék, ezért menni kell.”

Gazsó Alida Dóra hozzátette, amikor beértek, és kiderült, hogy a másik páros is érmes, jobban örült nekik, mint saját maguknak.

„Így négyen nagyon jó csapat vagyunk, egymásért csináltuk, küzdöttünk, és meglett az eredménye.”

Csipes Tamara azt mondta, ő rögtön látta, hogy megvan az ezüst, társa még hitetlenkedett kicsit. „Nem hittem el” – mondta Gazsó.

A 35 éves, harmadik olimpiáján az ötödik érmét (2-2-1) szerző Csipes Tamara elismerte, hogy fárad, de valahogy kibírta a napot.

„Nem mondom, hogy nem vagyok fáradt, az időrend kicsinál, hiszen folyamatosan döntők vannak, hosszúak a napok, verseny után még doppingellenőrzés, sajtótájékoztató, levezetés, és ez fárasztó pszichésen, meg közben dolgozik az adrenalin, és későn alszik el az ember. Ma pesszimista voltam, de vagyok annyira profi, hogy ezt nem hangoztatom. Tegnap még örültünk, aztán jön a következő feladat, amire figyelni kell, és mindenfelé van az agyad. Korábban is kezdtünk, azt éreztem: fáj mindenem, kell ez még nekem?” – nyilatkozta a rutinos kajakozó, amikor a társak közbeszóltak: „Látod, hogy kell! Látod, hogy betoltalak.”

„Láttam, hogy kibírom így is, hiába vagyok nagyi”

– tette hozzá Csipes, és reméli, hogy szombaton, az egyesek versenyében nem lesz ekkora szél.

Beszélt arról is, hogy benne volt a fejében, hogy ez az utolsó versenye párosban, ám a többiek ekkor is elkezdték győzködni a vegyes zónában, hogy 2028-ra még térjen vissza. Annyit mondott erre mosolyogva, hogy egy évet mindenképpen pihen, és a többin elgondolkodik.