Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Major Veronika: elérzékenyültem az olimpiai dobogón állva, Igaly Diánára gondoltam

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. augusztus 5. 18:05
A sportpszichológusa és edzője, Győrik Csaba szakmai észrevételei nagy segítséget jelentettek az olimpiai bronzérmes felkészülésében. Major Veronika az InfoRádióban elmondta: jól jött neki a kisebb pihenő a légpisztoly döntője után, mert így össze tudta szedni a gondolatait, és újult erővel vágott neki a pisztolyosok versenyének.

A selejtezőt olimpiai csúcsbeállítással megnyerő Major Veronika végül bronzérmes lett a női sportpisztolyosok 25 méteres versenyszámában a párizsi olimpián. Magyar sportlövő húsz év után végzett ismét dobogós helyen az ötkarikás játékokon. A keszthelyi sportoló hazatérése után a Kopaszi-gáton, a MOB szurkolói klubjában azt mondta, a döntő lövés közben egyáltalán nem jutott eszébe, hogy milyen régóta nincs már olimpiai érme a magyar sportlövészetnek. Elárulta, hogy azért érzékenyült el a dobogón állva, mert a 2021-ben elhunyt, 2004-ben olimpiai aranyérmes Igaly Diánára gondolt. „Összességében nagyon büszke vagyok, hogy nekem sikerült megtörnöm ezt a húsz évig elhúzódó negatív szériát” – tette hozzá.

Major Veronika nemcsak sportpisztolyban, hanem légpisztolyban is első lett a selejtezőben, utóbbi számban végül a nyolcadik helyen végzett. Mint fogalmazott, tudta, hogy nagyon kemény menet vár rá, ezért már majdnem egy héttel az olimpia kezdete előtt kiutazott Franciaországba, hogy mind mentálisan, mind fizikálisan megfelelően rá tudjon hangolódni a versenyekre, igaz, a helyszínen már inkább a minőségi előkészületekre helyezte a hangsúlyt. „Ott már csak annyit edzettem, amennyit kellett. A versenyeken azért voltak hullámzó szakaszaim. Az első számomban nem sikerült egymást követő két napon is jól lőnöm. Jól jött a légpisztolydöntő utáni kisebb szünet, mert össze tudtam szedni a gondolataimat” – emlékezett vissza franciaországi szereplésének első szakaszára az olimpiai bronzérmes.

A sportpisztoly alapversenyében nyújtott teljesítményével elégedett volt, hiszen az olimpiai rekordbeállítás nagy fegyvertény, a döntőben pedig „izgalmas és nagyon kiélezett harc” bontakozott ki a legjobbak között. Úgy véli,

sokat számított, hogy az elmúlt hónapokban kiemelten figyelt a megfelelő mentális felkészülésre, megfogadta a sportpszichológusa hasznos tanácsait.

Hozzátette: megtanította őt minden olyan fortélyra, amit végül hasznosítani tudott élesben, az olimpián. Mint fogalmazott, nagy segítség volt ez neki, mert a szakember pontosan tudta, mire van szüksége ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan, fókuszáltan versenyezhessen.

Külön köszönetet mondott edzőjének, Győrik Csabának, aki mindig észrevette, ha valami nem klappol, és nemcsak szakmailag, hanem emberileg is nagyon sokat segített neki. Úgy érzi, nagyon szerencsés, mert olyan edzője van, akivel versenyről versenyre együtt fejlődnek, és bár már nagyon régóta irányítja az edzéseit Győrik Csaba, még mindig adódhat egy-egy olyan nehezebb versenyszituáció, amit csak együtt tudnak megoldani, ezért minden helyzetben segítik, támogatják egymást.

A lőállásban állva Major Veronika azt érzékelte, hogy a lelátón többségben voltak a hazai szurkolók, de a dél-koreai drukkerek is nagyon hangosak voltak. Sok magyar is kijutott Chateauroux-ba, és az Európa-bajnok sportlövő elmondása szerint minden biztató szót, bekiabálást hallott, nagyon jólesett neki a szurkolás és a támogatás.

A 27 éves sportoló bízik benne, hogy ott lehet majd a következő olimpián is Los Angelesben, sőt a legszívesebben már a jövő héten utazna az Egyesült Államokba, mert nagyon magával ragadta az olimpiai hangulat Párizsban és Chateauroux-ban. Ezzel együtt elismerte,

szüksége van most egy kis pihenésre és felfrissülésre, hogy a lehető legjobb ritmusban vágjon neki a következő olimpiai ciklusnak.

Az olimpiai bronzérem után várhatóan fokozottabb lesz az érdeklődés a média és a szurkolók részéről Major Veronika iránt, aki az olimpia előtt és a chateauroux-i versenyek alatt teljesen kizárta a külvilágot, tudatosan nem volt jelen a közösségi médiában, az oldalait például a párja kezelte. Arra számít, hogy a következő időszakban nagyobb szurkolói áradattal néz majd szembe kellemes teherként – nemcsak Keszthelyen, hanem az interneten is.

Major Veronika végül elmondta: reméli, hogy olimpiai szereplésének köszönhetően minél több magyar gyerek kipróbálja majd a sportlövészetet vagy elkezd érdeklődni a sportág iránt. Jelezte, hogy szívesen részt vesz a sportlövészet hazai népszerűsítésében. „Nagyon örülök, ha valaki engem választ példaképének, és próbálok úgy is élni, ahogy egy példaképhez illik” – tette hozzá az olimpiai bronzérmes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Major Veronika: elérzékenyültem az olimpiai dobogón állva, Igaly Diánára gondoltam
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást