Nyitókép: Richard Pelham

Botrány az olimpián: férfi ellen kell bokszolnia Hámori Lucának?

Infostart
2024. augusztus 1. 16:36
Az olasz Angela Carini 46 másodpercet töltött a ringben a női ökölvívók 66 kg-os súlycsoportjában. Kapott egy ütést, mire a kötélhez ment, s jelezte az edzőjének, hogy nem csinálja tovább. Szürreális pillanatok voltak. Miután a vezetőbíró kihirdette az eredményt, Carini, aki azt kiabálta, hogy „igazságtalanság”, térdre rogyott a szorító közepén, s zokogott.

Ellenfele az algériai ökölvívó, Iman Helif volt. Ő egyike annak a két ökölvívónőnek (?), akik rajtengedélyt kaptak az olimpián, noha korábban, a tavalyi világbajnokságon a sportág világszövetsége kizárta őket az indulók közül, mivel „nem feleltek meg a részvételi feltételeknek”. A teljes képhez tartozik: Helif részt vehetett a tokiói olimpián is.

„Életem meccse lehetett volna, de az egészségemet is védenem kellett abban a pillanatban. Soha nem féltem a ringben. Nem félek az ütésektől. De ezúttal nem tudtam folytatni" – idézte az elkeserdett Angela Carini szavait a BBC.

Fotó: Richard Pelham/Getty Images)

Az eset magyar szempontból is érdekes, mert Helif következő ellenfele vagy Hámori Luca, vagy pedig az ausztrál Marissa Williamson lesz.

Frissítés, 16.52: Hámori a nyolc közé jutott a negyedik iemelt Marissa Williamson legyőzésével - cikkünk itt.

Pénteken következik majd a tajvani Lin Jü-ting mérkőzése, őt a tavalyi indiai világbajnokságon Helifhez hasonlóan, megfosztottak a bronzérmétől, miután megbukott a vizsgálaton. Akkor Lin nem fordult a Sportdöntőbírósághoz, Helif igen, de később visszavonta a keresetét.