Nyitókép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

A horvát válogatotté a katari vb bronzkollekciója

Infostart
2022. december 17. 16:00
A horvát válogatott 2-1-re legyőzte a marokkói csapatot a katari labdarúgó-világbajnokság bronzmérkőzésén. Négy évvel az oroszországi második hely után Zlatko Dalic csapata ezúttal harmadik helyezettként utazhat haza.

A két összeállítás. Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Modric, Kovacic – Majer, Kramaric, Orsic – Livaja. Marokkó: Bunu – Hakimi, Dari, el-Jamik, Attijat Allah – Amrabat, Szabiri, el-Kannusz – Zijes, en-Nesziri, Bufal.

A két csapat november 23-án már találkozott ezen a tornán, akkor nem született gól.

Különös mozdulat a 3. percben: Bunu keresztbe akarta passzolni a saját kapuja előtt a labdát, majdnem öngólt rúgott, szöglet lett, azt tisztázta a kapus.

A marokkóiak néhány percen át adogattak, majd elkövettek egy felesleges szabálytalanságot. Modric felívelt labdáját Perisic középre fejelte, Josko Gvardiol pedig 11-12 méterről, előrevetődve, megszerezte első vb-gólját.

A marokkóiak egy perccel később egyenlítettek: Dari, a Brest hátvédje az ötösön belül a földre fejelte a labdát, ami a kapuba pattant, 1-1.

A gólváltás után sem vett vissza a két csapat, ahogyan mondani szokták, nem töltöttek, csak tüzeltek. A mérkőzés második tízperces szakaszában a horvát csapat volt veszélyesebb a kapura.

A félidő közepén Luka Modric lövését Bunu nagy nehezen, de tisztázta.

A másik oldalon Hakimi elfutása okozott izgalmat, fogta a fejét, miután en-Nesziri mögé ívelte a labdát, ez is helyzet volt.

A harmadik tíz perc pedig inkább az Atlasz Oroszlánjaié volt, ezért is izgalmas a mérkőzés.

A 40. percben a horvátok újra vezetést szereztek, Orsic egy védelmi hiba után elékerülő labdát szép mozdulattal csavart a marokkói kapuba. A labda a bal kapufáról jutott a hálóba. 2-1-re vezet Horvátország.

Vége az első félidőnek, a 2018-as vb-ezüstérmes egy góllal vezet.

Mirsav Orsic lövése vezette be a második félidőt, lövése megpattant el-Jamikon, ezért jutott az oldalhálóba.

Vlasic beáéllt a horvátokhoz, Kramaric helyére. A középcsatár combsérülést szenvedett.

Mintha ez elindított volna egy kocsit a lejtőn, egyre mindkét marokkói középső védő, el-Jamik és Dari is kiszállt húzódás, izomfáradtság miatt

A 75. percben Amrabat felrúgta a tizenhatoson belül Gvardiolt, de a katari bíró (majd a VAR) nem látott okot a büntetőre. A másik oldalon Petkovic fellökte Hakimit, de a bíró kontekvensen nem ítélt semmit. Érdekes lesz majd a torna után összegző statisztika, vélhetően drasztikusan visszaesett a szabálytalanságok száma.

Közben Livakovic bravúrral védte en.-Nesziri közeli lövését.

A 86. percben Mateo Kovacic lezárhatta volna a mérkőzés érdemi részét, de hét méterről ellőtte a labdát a bal kapufa mellett.

Vége a mérkőzésnek, Horvátország 2-1-re nyert, s megszerezte a harmadik helyet.