Nyitókép: MTI/AP/Ashley Landis

Ilyen sem volt még futballvébén: államelnök fia szerzett gólt

Infostart
2022. november 21. 21:20
Tudomásunk szerint először szerzett világbajnokságon gólt egy regnáló államelnök fia. Ráadásul nem is annak az országnak a színeiben, amelyet a politikus vezet. Ha ez így túl talányos, íme a megfejtés: George Weah, az egykori aranylabdás futballista 2018 óta Libéria államelnöke. Fiai közül a harmadiknak született Timothy hétfő este megszerezte az Egyesült Államok válogatottjának első gólját a 2022-es világbajnokságon.

Timothy Weah Brooklynban született 2000. február 22-én, édesapja abban az esztendőben a Manchester City, a Chelsea és az Olympique Marseille játékosa is volt, öt évvel azt követően, hogy kiérdemelte a France Football aranylabdáját, s a FIFA is a világ legjobbjának választotta.

Timothy Brooklynban élve nőtt fel, – az édesapa gyakori utazásai miatt elsősorban – jamaicai édesanyjával és két testvérével, Marthával (Titával) és George juniorral, aki ugyancsak profi játékos lett. A fiúk között tizenhárom év a korkülönbség.

A legifjabb Weah 2013-ig kisebb klubokban játszott, majd a New York Red Bull kölyökjátékosa lett. Aligha kétséges, hogy segített a családnév abban, hogy 2014-ben a Paris Saint-Germain kötelékébe került, abban viszont már aligha, hogy a 2017–2018-as és a 2018–2019-es idényben az első csapatban is bemutatkozhatott. 2019 elején kölcsön vette a Celtic, majd nyáron visszatért Franciaországba, azóta a Lille OSC játékosa.

Bár választhatott a jamaicai, a libériai, a francia és az amerikai válogatott között, mint mondta, ez nem volt nehéz döntés, érzelmi alapon voksolt a USMNT, az Egyesült Államok férfi labdarúgó-válogatottja mellett.

A walesiek elleni volt a negyedik gólja a válogatottban – de vitathatatlanul a legfontosabb.