Nyitókép: Az ecuadori Enner Valencia (k) csapattársaival, Pervis Estupinannal (b) és Moises Caicedóval, miután 11-esből berúgta az első gólt a katari labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésén 2022. november 20-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ecuador nyerte a katari világbajnokság nyitómérkőzését

Infostart / MTI
2022. november 20. 19:35
Az ecuadori válogatott 2-0-ra legyőzte a házigazda katari csapatot a XXII. labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyitómérkőzésén.

A vb-k történetében ez volt az első eset, hogy a házigazda elvesztette a nyitómérkőzést: korábban háromszor a rendező ország nemzeti csapata nyert három döntetlen mellett.

A labdarúgás történetének első téli vb-mérkőzése a dél-amerikai együttes fölényével kezdődött, az Ázsia-bajnok kapusának korai bizonytalankodása után azonban les miatt érvénytelenítették Ecuador első találatát. A másodikat viszont már szabályos körülmények között, büntetőből lőtte Valencia, aki a 2014-es vb-n együttese mindhárom találatát szerezte, - ezen találkozó legjobbja - lesgólja mellett pedig még az első félidőben duplázott. A játékrészt ecuadori fölény jellemezte, a történetük első vb-találkozóját játszó katariak csak rövid időszakokra jutottak át az ellenfél térfelére, veszélyt pedig nem igazán tudtak teremteni.

A fordulást követően alacsonyabb ritmusban zajlott a játék, ekkor is inkább az ecuadoriak akarata érvényesült, nagyobb helyzetek viszont egyik kapu előtt sem alakultak ki, így első félidei magabiztos teljesítményének köszönhetően Ecuador gazdagodott három ponttal.