Nyitókép: Erik S. Lesser

Ragadós a tisztaságmániás japán drukkerek példája

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2018. június 21. 07:27
Őrülten szurkoltak csapatuknak a japán focidrukkerek a vébén, aztán valami olyat tettek, ami szabályos sokkot okozott. A szenegáliak is követték példájukat, kérdés, hogy másokat is megfertőz-e a sajátos vírus.

A japán drukkerek megint olyat tettek, ami megdöbbentette a futball vb-t figyelemmel kísérő közvéleményt. Nem, nem támadtak rá és nem verték össze a rivális szurkolótábor tagjait, hanem vicces jelmezeikben szépen végig ugrabugrálták Kolumbia elleni mérkőzésüket – amelyet a csapat 2-1-re megnyert – majd azzal ünnepelték a meglepetést, hogy feltakarítottak maguk után.

Az interneten videók jelentek meg arról, ahogy a japánok elővették a velük hozott szemeteszsákokat, végigmentek a széksorok között és összeszedték a szurkolás idején keletkezett szemetet.

Az egyik felvételt egy, az ellenféllel barátkozó kolumbiai drukker készítette, akivel a látottak egy időre elfeledtették a piros lap után elszenvedett váratlan vereséget.

„Ez nemcsak a futballkultúra, de általában a japán kultúra része” – magyarázta Scott McIntyre, a Japánban élő futballújságíró a BBC-nek.

„A japánoknak fontos, hogy minden teljesen tiszta legyen és ez igaz a sporteseményekre és így a futballra is” – tette hozzá.

A Kék Szamurájok néven is emlegetett tábor nem először okozott kellemes meglepetést a vendéglátóknak. Az előző vébén, Brazíliában is tisztogatásba kezdtek a szektorukban.

A BBC idézte Scott Northot, az Oszakai Egyetem szociológia professzorát is. Mint az oktató elmondta, a tisztaságra gyerekkorukban tanítják meg a japánokat. Az iskolákban a gyerekek takarítanak és így ez a viselkedés beépül az emberek mindennapjaiba.

Úgy tűnik, a japánok példája valamennyire ragadós: a nyugat-afrikai Szenegál válogatottjának szurkolói szintén kitettek magukért, és összeszedték a meccs idején keletkezett szemetet.

Japánhoz hasonlóan Szenegál is megnyerte első mérkőzését – igaz ebben a lengyelek sokkoló baklövései is segítették őket.

Az orosz rendezésű vb-n 15 ezer önkéntes dolgozik és sokan közülük takarítanak. Vasárnap lehet, hogy pihenhetnek egy kicsit, ugyanis a világ legtisztább szurkolói töltik majd meg Jekatyerinburgban a stadiont, amikor Japán megmérkőzik Szenegállal.