Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Indulhat a számolgatás - Most napokon át fotelszurkoló a magyar labdarúgó-válogatott

Infostart
2024. június 24. 07:28
Marco Rossi csapata nincs most könnyű, de lehetetlen helyzetben sem, a magáét megtette, 3 ponttal legalább az esélyt megteremtette magának arra, hogy a nyolcaddöntőben folytassa a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. És akkor most indul a matekóra.

Vasárnap éjjel egy 100. (!) percben esett góllal győzte le Skóciát a labdarúgó-Eb csoportkörében a magyar válogatott, ezzel életben tartva reményeit a továbbjutásra, vagyis a nyolcaddöntős szereplésre.

Most indul tehát a "matekóra", a Rossi-csapat helyzete nem könnyű, de nem is reménytelen.

Ismert, az Európa-bajnokság 6 csoportharmadikja közül 4 megy tovább, a mi "számtani helyzetünk" már végleges, 3 pont és 2-5-ös (-3) gólkülönbség áll a nevünk mellett. De hogy állnak a többiek, akik még ezért a helyért harcolnak, vagy az utolsó fordulóban erre esnek majd vissza kvartettjükben?

Jelenleg ebben a külön versenyben a magyar válogatott a harmadik - "továbbjutó" - helyen áll, Ausztriának és Szlovákiának is 3-3 pontja van, de jobb a gólkülönbségük "még". Mögöttünk Szlovénia áll 2 ponttal, Albánia (csoportjában egyébként Horvátországgal együtt) és Csehország pedig 1-1 ponttal, de mindenki játszik még rajtunk kívül.

A hétfő fontos eseménye lesz Albánia Spanyolország elleni mérkőzése, Horvátország pedig Olaszországgal mérkőzik. Ha sem az albánok, sem a horvátok nem nyernek (hétfő este 9-kor), egyiküket biztosan előzzük.

Az "angol" csoportban Anglia 4 pontos, Szlovénia és Dánia 2-2 ponttal áll, Szerbia 1-gyel, itt tehát papíron bármi lehet még, de ha Szlovénia kikap, a dán-szerb eredménye mindegy, mert ennek a csoportnak a harmadikját is mindenképp előzi a magyar csapat a 3 ponttal.

A portugálok csoportjában Törökországnak van 3 pontja, a csehek és a grúzok egymás elleni döntetlenje viszont jó hír volt nekünk, mivel a törökök és a portugálok veresége "kéne" ahhoz, hogy mi szomorkodjunk, hisz nem lenne e csoportban 3 pontos csoportharmadik.

A "francia" csoportban a franciák és a hollandok páholyban lehetnek már a továbbjutás szempontjából, igaz, lehet még egyikükből csoportharmadik is, kieső már nem. Az itteni várható csoportharmadik már most jobban áll a mieinknél - Hollandia, Franciaország vagy Ausztria -, nem is kevéssel, itt tehát nincs miről beszélni.

Az E csoportban viszont mindenki egyszer győzött, egyszer kikapott. Lesz majd szerdán egy jó szlovák-román és egy pikáns Ukrajna-Belgium, ha mindkét meccsen győz "valaki", a gólkülönbséget kell figyelni. Ha valamelyiken döntetlen lesz, az nekünk rossz hír, hisz legalább három csapatnak lesz legalább 4 pontja.

Legkorábban kedden, legkésőbb szerdán derül ki, hogy a magyar csapat "számai" lehetővé teszik-e a továbbjutást.