Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Így állunk a skótok elleni mérkőzés előtt, nekünk ez lenne jó

Infostart
2024. június 23. 10:09
A magyar válogatottnak az első két mérkőzés elveszítése után is maradt esélye a továbbjutásra a csoportszakaszból. Ám ahhoz alapfeltétel a skótok legyőzése, majd várni kell, hogyan alakulnak az eredmények a további csoportokban.

Induljunk ki a realitásból: a magyar csapat nyer a skótok ellen, de egy vagy két góllal. Ebben az esetben három pontja lesz és mínusz hármas vagy mínusz kettes gólkülönbsége, s a csoport harmadik helyén végez.

A kiírás szerint a hat csoport első két helyezettjei mellett a legjobb négy harmadik helyezett is továbbjut. Másképpen: legalább két csoportharmadiknak rosszabb eredménnyel kell zárnia a magyar válogatotthoz képest. Erre a papírforma alapján van esély.

A legkevesebb számolgatást az igényli, ha akadnak kétpontos harmadik helyezettek. Például a B-csoportban, ahol a horvát és az albán is egy-egy ponttal áll. Ha egyik sem nyer, az már nekünk jó, akkor legfeljebb két ponttal zárnak. Hétfő este kilenckor a horvátok az olaszokkal játszanak Lipcsében, az albánok pedig a spanyolokkal Düsseldorfban.

A C-csoport is reményt keltő, de – hangsúlyozzuk még egyszer – csak akkor, ha a magyar válogatott nyer a skótok ellen. Igaz, ott kicsit bonyolultabb a helyzet. A dánok és a szerbek egymással játszanak kedd este, a müncheni Allianz Arénában. Ott nekünk bármilyen eredmény jó, az egyik – szerb győzelemnél a dánok, minden más esetben a szerbek – mögöttünk marad. A lényeg a másik, a kölni angol–szlovén találkozó. Magyar szempontból angol győzelem a jó, kizárólag. De az nagyon. Ebből a szempontból szerencsés, hogy Gareth Southgate csapata eddig a várakozások alatt teljesít, vélhetően nyerni akar, hogy javítson a bizonyítványán.

Ha ez a két csoport számunkra kedvezően alakul, három ponttal a magyar csapat továbbjut három ponttal. Ha nem, van még esély, de a helyzet bonyolultabb. A D-csoportban a lengyelek a negyedik helyen végeznek, már kiestek. Az osztrákok állnak a harmadik helyen, velük még „meccselhetünk”, a francia és a holland gárda már négypontos. Az osztrákoknak +1 a gólkülönbsége, az sokkal jobb, mint a mi –4-ünk.

Az E-csoportban most mindenki három ponttal áll, még az is előfordulhat, hogy a negyediknek is négy pontja lesz. De ha esetleg kettő hárommal zár, javul az esélyünk. Az ukránok könnyen fejezhetik be a csoportszakaszt a magyarokénál rosszabb gólkülönbséggel, de akkor várhatóan ők csoportnegyedikek lesznek, tehát a mi szempontunkból ők nem számítanak. A szlovákok gólkülönbsége most nulla, a másik kettőé +1. Szerdán este hatkor kezdődik a Szlovákia–Románia (Frankfurt) és az Ukrajna–Belgium találkozó is.

Az F-csoportban hasonló a helyzet, mint a B-ben, a harmadik és a negyedik is egy pontot szerzett eddig. Azaz, ha a csehek nem nyernek a törökök ellen Hamburgban ÉS a georgiaiak nem győzik le a portugálokat Gelsenkirchenben, a harmadik helyezett legfeljebb két ponttal zár, az összesítésben a magyar mögött.

Van tehát remény, de az csak akkor él vasárnap este 11 óra után, ha Marco Rossi csapata legyőzi a skótokat.