Nyitókép: Fotó: Facebook

Fa Nándor nyomdokain - Három hónapig egyedül hánykolódik majd vitorlásán Weöres Szabolcs

Infostart / MTI
2024. október 2. 07:52
Folyamatosan gyűjtöm a tapasztalatokat - mondta bő egy hónappal a Vendée Globe rajtja előtt Weöres Szabolcs, aki sikeresen teljesítette a földkörüli vitorlásverseny kvalifikációját.

"Minden mérföld egy új tapasztalás, sosem ugyanazok a szituációk" - nyilatkozott kedden az M1 aktuális csatornán a magyar hajós a felkészülésről, jelezve, viszonylag újoncnak számít a szólóvitorlázásban, ezért fontos, hogy minél több órát töltsön a vízen. Kiemelte, a legutóbbi verseny, a 48 órás Défi Azimut inkább a New Europe nevű vitorlás teszteléséről szólt, hogy kellőképpen felkészítsék a rajtra.

"Ez egy 2007-es technika, ezt kellett a mostani technikával ötvözve versenyképessé tenni" - mondta a hajóról. Hozzátette, már a vetélytársak is kezdenek figyelni rájuk, pedig "mi a kis csapatok között is a legkisebbek vagyunk."

Weöres Szabolcs közölte, mentálisan és fizikálisan is edz a megmérettetésre, és igyekszik már elengedni a rengeteg adminisztratív és logisztikai feladatot. Hangsúlyozta, a 60 lábas hajók nagyon "fizikálisak", és külön készülni kell arra, hogy három hónapot egyedül lesz a vitorláson.

Weöres Szabolcs az őt mentorként segítő Fa Nándor nyomdokaiba lépve második magyarként indulhat a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót.

A tizedik Vendée Globe november 10-én rajtol a franciaországi Les Sables d'Olonne-ból.