Nyitókép: kajakkenusport.hu

Kajak-kenu vb - Ezüstérmes a magyar vegyes kajaknégyes 500 méteren

Infostart / MTI
2024. augusztus 25. 12:56
Az Ujfalvi Laura, Opavszky Márk, Kőhalmi Emese, Balogh Gergely összetételű vegyes kajaknégyes ezüstérmet szerzett 500 méteren vasárnap az üzbegisztáni Szamarkandban, az olimpia műsorán nem szereplő számok kajak-kenu világbajnokságán.

A kora délutáni program nyitányán női K-1 200 méteren Rugonfalvi-Kiss Janka újonc létére óriási csatát vívott a dobogóért, a 20 éves versenyző a televíziós felvétel alapján végül mindössze hat ezredmásodperccel maradt le dán riválisa mögött a bronzéremről. Később a magyar szövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendezők azonos időnek tekintik a két versenyző eredményét, így Bolette Nyvang Iversen és Rugonfalvi-Kiss is bronzérmet kap.

A férfiaknál ugyancsak a sprinttávon a párosban többszörös világbajnok Birkás Balázs hasonlóan izgalmas befutó részese volt, s a szegediek Európa-bajnoka a negyedik helyen zárt.

A női kenukettesek legrövidebb távján Horányi Dóra és Takács Kincső volt érdekelt, előbbi délelőtt már szerzett egy ezüstérmet Hajdu Jonatánnal a vegyes párosok 500 méteres döntőjében. A magyarok végig a középmezőnyben haladva az ötödik helyen értek célba.

Hajdu Jonatán immár négyszeres vb-ezüstérmesként térdelt hajóba a férfi kenu egyesek sprintszámában, ahol azonban nem volt esélye az újabb medálra, és végül ötödik lett.

A versenynap középső része két új számmal zárult Üzbegisztánban, méghozzá a négyfős vegyes egységek 500 méteres küzdelmeivel. Elsőként a kajakosoknál Ujfalvi Laura, Opavszky Márk, Kőhalmi Emese és Balogh Gergely ült hajóba a fináléban, közülük Kőhalmi szombaton a magyar küldöttség eddigi egyetlen aranyát szerezte meg K-1 1000 méteren. A magyar kvartett remekül beosztotta az erejét, végig dobogós helyen haladt, és végül csak a fehéroroszok tudták megelőzni mintegy fél hajóhosszal.

A kenusoknál Balla Virág, Bragato Giada, Kollár Kristóf és Juhász István volt érdekelt a nyolccsapatos döntőben, és bár volt esélye az éremre, ötödikként zárt.

A szamarkandi vb programja magyar idő szerint 13.04 órakor folytatódik az 5000 méteres döntőkkel.