Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Majoross Gergely: történelmi tett előtt állhat a férfi jégkorongcsapat

Infostart / MTI
2024. augusztus 21. 08:39
Majoross Gergely, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya szerint történelmi tett előtt állhat a férfi csapat, amely jövő héten olimpiai selejtezőn bizonyíthat, és kapitányként fontosnak tartja helyreállítani a játékosok és a válogatott közötti kapcsolatot.

Majoross Gergely, akit három hónappal ezelőtt neveztek ki szövetségi kapitánynak, az elmúlt időszakot azzal töltötte, hogy megismerje a hazai fiatal játékosokat, valamint megalkossa azt a stábot és játékoskeretet, amellyel az elkövetkezendő időszakban dolgozni szeretne.

"A legfontosabb az, hogy a mentalitást, valamint a játékosok és a válogatott kapcsolatát helyreállítsuk, megértessük, hogy itt mindenki a nemzeti jégkorong-válogatottért van. Mindenkinek a legnagyobb megtiszteltetés kell legyen, hogy ebben részt vehet. A magyar válogatott ebben mindig is erős volt, viszont úgy gondolom, hogy ebben esett némi kis csorba az elmúlt években" - mondta az M1 aktuális csatornának a szövetségi kapitány, majd hozzátette, hogy bár külföldön is megfordult, mégis valamilyen formában mindig szerepet vállalt a hazai jégkorongban. A 45 éves szakember azt is megjegyezte, hogy

sok olyan terület van, amelyen az új vezetőség változtatni szeretne,

emellett a felnőtt válogatott feljutást ünnepelhetett, ami azt mutatja, jó úton halad, és ezt a fejlődést kell tartósítani, illetve lehetőség szerint gyorsítani.

"Lehetőségünk van kijutni egy olimpiára, ami nem adatott meg a magyar jégkorong-válogatottnak az elmúlt időszakban, úgyhogy ez egy történelmi tett lehetne, és ezért nekünk mindent meg kell tennünk. Van három ellenfél, amelyeket alapvetően elénk rangsorolnak, így nyilván nem mi vagyunk az esélyesei ennek a tornának. A válogatottól viszont mindig elvárás lesz, hogy győzelmi szándékkal lépjen pályára, bárki ellen is játszik" - hangsúlyozta a kapitány a jövő héten Pozsonyban sorra kerülő olimpiai selejtezőről, ahol Szlovákia, Kazahsztán és Ausztria lesz az ellenfele a magyaroknak. Majoross szerint jó lehetőség lehet a zárkózásra ez az augusztusi időszak, mivel általában ilyenkor a játékosok a klubjukban készülnek, ebben az évben viszont több A-csoportos válogatottal sikerült meccset leszervezniük, amivel közelebb léphetnek az elithez.

"Olyan szinteken tudjuk kipróbálni magunkat, ahol kiderül, hogy mik a gyengeségeink, ezeken a meccseken pedig folyamatosan dolgoznunk kell rajtuk.

Nyilván az, hogy edzésen szimulálunk dolgokat, az tök jó, de alapvetően a meccs az, ahol igazán közel lehet kerülni ehhez. Remélem, hogy ezek a lépések közelebb is fognak vinni minket. Ennél sokkal közelebb nem tudunk jutni a bennmaradáshoz, mint ahol legutóbb voltunk. Ott álltunk az ajtó előtt már többször, még egyszer sem sikerült belépni rajta, de remélem, hogy ezek a mérkőzések segítenek majd abban, ha ott leszünk abban a pillanatban, akkor átlépjünk az ajtón és tényleg bent maradjunk" - fogalmazott Majoross, aki 2019-ben a nurszultani divízió I/A világbajnokságon megbízott kapitányként már irányította a válogatottat az akkori szövetségi kapitány, Jarmo Tolvanen betegsége miatt.

Az új szövetségi kapitány munkáját Kiss Dávid, Szilassy Zoltán, Tokaji Viktor, Bartalis Balázs és Samuli Nordman segíti a stábban.

A válogatott vasárnap Ukrajna ellen játszik felkészülési meccset a Vasas Jégcentrumban.

A keret egy hét múlva utazik Pozsonyba, ahol sorrendben Kazahsztánnal, Szlovákiával és Ausztriával játszik az olimpiai selejtezőn. A négyes győztese kvalifikálja magát a milánói olimpiára.