Nyitókép: Facebook/FTC Vízilabda

Faragó Tamás az FTC BL-döntőjéről: a Pro Recco ellen már nem lesz elég, ha csak a légiósok viszik a prímet

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2024. június 7. 15:38
A döntő pillanatokban a szerencse ezúttal az FTC mellé állt, de különleges képesség, ha egy csapat úgy tud nyerni, hogy nem játszik jól – mondta az InfoRádióban az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó a Novi Beograd elleni győztes BL-elődöntőről. A Nemzet Sportolója hozzátette: a pénteki finálé jó alkalom lesz arra, hogy a sztárok felszívják magukat, és demonstrálják klasszisukat.

Péntek este a Ferencváros a címvédő Pro Reccóval játszik a férfi vízilabda Bajnokok Ligája máltai fináléjában. Az elődöntőben az olasz csapat a görög Olympiakoszt, Nyéki Balázs együttese pedig a szerb Novi Beogradot győzte le egyaránt ötméteresekkel. Az FTC 2019 után másodszor, míg a Pro Recco története során 12. alkalommal hódíthatja el a legrangosabb európai kupasorozat trófeáját.

Faragó Tamás azt mondta az InfoRádióban, hogy különleges képesség, ha egy csapat úgy tud megnyerni egy kiélezett, nagyon fontos mérkőzést, hogy nem játszik jól vagy a játékosai bizonyos periódusokban kevésbé koncentráltak. A Nemzet Sportolója szerint nem a szezon legjobb teljesítményét nyújtotta az FTC a Novi Beograd ellen, de a győzelmet sosem kell megmagyarázni. Mint fogalmazott, „a nyerés mindig nagy áldás minden csapat és minden játékos számára”, és a ferencvárosi vízilabdázók ezt most kiélvezhetik a sikerrel megvívott BL-elődöntő után. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a döntő pillanatokban a szerencse ezúttal az FTC mellé állt.

A pénteki fináléban a Pro Recco lesz az ellenfél, és Faragó Tamás a négyes döntő előtt Zalánki Gergő csapatát kiáltotta ki a nagy favoritnak. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok szerint akkor lehet esélye a zöld-fehéreknek a címvédő ellen, ha pontosan játszanak és több kulcsember is képes lesz a kreatív, sokoldalú teljesítményre. Hozzátette: csak mert a Novi Beograd ellen egyes ferencvárosi játékosok nem hozták az elvárt szintet, az még nem jelenti azt, hogy a Pro Recco ellen is ez lesz a helyzet. Úgy véli, ha ezek a játékosok főszereplővé tudnak válni a döntőben, akkor a Ferencváros is megnyerheti a BL-trófeát.

„Ehhez azonban az kell, hogy ne csak a légiósok vigyék a prímet, hanem a magyar játékosoknak is jobban oda kell tenniük magukat”

– mondta Faragó Tamás.

A korábbi szövetségi kapitány szerint a pénteki döntő végeredményétől függetlenül mindenképpen sikeresnek mondható a Ferencváros szezonja, hiszen Varga Dénesék megnyerték a Magyar Kupát, a bajnokságot veretlenül húzták be, és végül a BL-ben is bejutottak a fináléba. A Nemzet Sportolója hozzátette: ezek az eredmények és címek a Ferencváros erejét bizonyítják. Az év legfontosabb eseménye azonban az olimpia, az FTC játékoskerete pedig „szinte egyenértékű” magyar válogatottéval, így mérleget vonni csak a párizsi ötkarikás játékok után érdemes Faragó Tamás szerint.

Néhány rutinos klasszisnak a pénteki BL-döntő lehet az utolsó lehetősége arra, hogy klubszinten újra vagy akár először felérjen a legmagasabb csúcsra. Az olimpiai bajnok elmondta: itt az idő és a remek alkalom, hogy ezek a sztárok demonstrálják klasszis teljesítményüket. Azt tanácsolja nekik, hogy a végsőkig higgyenek a győzelemben, és szerinte a szurkolók, a televíziónézők is a megalkuvás nélküli győzni akarást szeretnénk látni a képernyő előtt ülve. „A vízilabda és az egyetemes sport egyik alapelve, hogy akinek nincs miből kijavítani, az nem hibázhat” – tette hozzá Faragó Tamás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Faragó Tamás az FTC BL-döntőjéről: a Pro Recco ellen már nem lesz elég, ha csak a légiósok viszik a prímet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást