Nyitókép: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

Szoboszlai Dominik Ligakupa-győztes, megnyerte a Pool a döntőt

Infostart
2024. február 25. 16:00
A Liverpool 120 perces csatában, Virgil van Dijk a 119. percben fejelt góljával 1-0-ra megverte a Chelsea-t, s ezzel a Ligakupa győztese lett a Wembley-ben. Szoboszlai Dominik – egyike a csapat kilenc hiányzójának – a tribünről nézte első angliai trófeagyőzelmének sikerét.

A londoni Wembley Stadionban rendezett fináléban a rendes játékidőben mindkét együttesnek volt egy-egy VAR-vizsgálat után les miatt elvett gólja, valamint egy kapufája is, a 118. percben azonban Virgil van Dijk fejese eldöntötte az összecsapást. Éppen a holland középhátvéd találatát vették el a hatvanadik percben.

A magyar válogatott 23 éves csapatkapitánya combsérülése miatt nem állhatott az idény végén távozó Jürgen Klopp vezetőedző rendelkezésére, ugyanakkor ő is Ligakupa-győztesnek mondhatja magát. A sorozat harmadik fordulójában a Leicester City, majd a negyeddöntőben a West Ham United ellen is gólt szerzett.

A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt alább visszaolvashatják:

Mauricio Pochettino, a Chelsea menedzsere ugyanazt a kezdő tizenegyet választotta, amelyik döntetlent játszott legutóbb a Manchester City ellen: Petrovics – Gusto, Colwill, Disasi, Chilwell – Caicedo, Fernandez, Palmer, Gallagher – Sterling, Jackson.

A Liverpoolból hat, de lehet, hogy hét olyan játékos is hiányzik, aki egyébként minden bizonnyal kezdene, Alisson, Trent Alexander-Arnold, Diogo Jota, Curtis Jones, Joel Matip, Mohamed Szalah, Darwin Nunez és Szoboszlai Dominik. A kezdő: Kelleher – Bradley, Konate, Van Dijk, Robertson – Elliott, Endo, Gravenberch, Mac Allister – Gakpo, Luis Diaz. Adrián, Joe Gomez és Cimikasz mellett csupa ifjú a kispadon: Clark, McConnell, Koumas, Danns, Quansah és Nyoni.

A kilencvenes évek kiváló csatára, Alan Shearer szerint sok jó játékos hiányzik, de leginkább Alisson Becker, a kapus hiányzik majd, Kelleher nem ugyanaz a nívó. Shearer szerint Alisson a Premier League egyik, ha nem éppen „a” legjobb kapusa.

Az első tíz perc némi Liverpool-fölénnyel telt el, de a beívelések nem hoztak helyzetet.

A 13. percben Disasi elcsúszott, Luis Díaz 15 méterről lőtt, a jobb alsó sarkot célba véve. Petrovics jól leért a labdára, védeni tudott.

Shearernek nem volt igaza? A Chelsea ritka végigvitt támadásainak egyikénél a labda az öt és felesnél tisztán érkező Palmer elé került. Kapura tett labdája útjába nagy bravúrral vetődött bele Kelleher.

Nem elég, hogy ennyi sérültje van a Liverpoolnak, Gravenberch is megsérült, hordágyon kellett levinni. Joe Gomez váltotta.

A 33. percben a Liverpool kapujába került a labda. Jackson és Konaté szinte egyvonalból kezdett sprintelni, a csatár középre adta a labdát, Raheem Sterling pedig berúgta a hálóba. A VAR szerint Jackson lesről indult, maradt a 0-0. Ettől függetlenül tény: a Kékek igyekeznek kihasználni, hogy nagyon bátran mennek fel a liverpooli szélsőhátvédek. A Chelsea veszélyesebb a kapura.

A 39. percben Gakpo hét méterről, középről fejelt, a labda a bal kapufáról pattant ki. Petrovics meg sem tudott mozdulni.

Bradley előtt adódott helyzet, Colwill bele tudott vetődni a labda útjába. A félidő vége a Liverpoolé volt.

Szünet.

Luis Diaz akciója jelentette az első lehetőséget, szöglet lett belőle. A másik oldalon Enzo Fernandez sarkalni próbált a Vörösök ötösén, jobban járt volna vele, ha hátrafelé passzol.

A 62. percben Virgil van Dijk a hálóba fejelte a labdát, egy bal oldali szabadrúfás után. A tábor ünnepelt, a játékos az égbe ugrott – a VAR pedig les miatt elvette a gólt, maradt a 0-0.

Virgil van Dijk meg nem adott gólja. (Fotó: Robin Jones/Getty Images)

Raheem Sterling helyére Christopher Nkunku állt.

Luis Diaz nagyszerű szólója után Cody Gakpo a kapu fölé lőtt. A 70. percben járunk.

Öt perccel később Palmer előkészítése után Gallagher kapura pörgette a labdát, a kapufáról pattant ki.

A 85. percben Palmer újabb remek előkészítése után Gallagher ziccerbe került. Kelleher jól jött ki, de ezt a középpályás rontotta el.

Klopp – Cimikasz mellett – két tizenéves küldött be, Robertson, MacAllister és Gakpo helyére. Danns és McConnell is a pályán.

Kelleher két újabb nagy védése, Palmer és Gusto kísérlete után.

Letelt a 90 (+ 2x6…) perc, következik 2x15. Vagy még annál is több.

Danns fejese után Petrovics kipiszkálta a labdát a léc alól.

Luis Diaz mesteri labdája után Harveay Elliott ballal, helyzetből, rosszul lőtt.

Mögöttünk a hosszabbítás első fele. Még mindig 0-0. A Liverpoolban a Kelleher – Gomez, Konaté, Van Dijk, Cimikasz védelem előtt Elliott, Endo, McConnell, Clark, Danns és Luis Diaz játszik. A Chelsea-nél Nkunku és Mudrik játszik elől, ketten együtt 130 millió euróba kerültek.

Konaté is lement, Quansah a pályán, tovább fiatalodott a Pool.

Egy-egy lövés mindkét oldalon, nem változott semmi.

Elliott fejesénél talpra szökkentek a liverpooli szurkolók, de Petrovics kétszer is bátran védett, másodjára a gólvonalon.

Ez már bent van! Cimikasz szöglete után Virgil van Dijk Mudrikot megelőzve a hosszú sarokba csúsztatta a labdát, 1-0.

A Liverpool megnyerte a trófeát.