Nyitókép: (Photo by Sebastian Frej/MB Media/Getty Images

Ismét Lionel Messit választották a világ legjobb férfi játékosának

Infostart
2024. január 15. 20:28
Lionel Messit választották az előző esztendő legjobb férfi, Aitana Bonmatit pedig legjobb női játékosának. A Puskás-díjat egy brazil játékos, Guilherme Madruga érdemelte ki. Londonban tartották a FIFA The Best gáláját.

A londoni Eventim Apollóban tartották a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2024-es gáláját, amelyen az előző esztendő legjobbjait díjazták.

A programot ezúttal a francia labdarúgó-válogatott világbajnok korábbi csatára, a Londonban egykori Arsenal-futballistaként igazán otthonos Thierry Henry és Reshmin Chowdhury brit sportújságírónő vezeti. A többnyelvű teljes adásban közreműködik Eduarda „Duda” Pavao, korábbi labdarúgó, tv-moderátor is.

A FIFA 2017 januárjában, Zürichben rendezte meg az első The Best gálát, amely a FIFA World Player díjátadók utóda. Az első díjazottak között volt Cristiano Ronaldo és Claudio Ranieri, így festett az Év csapata: Neuer – Daniel Alves, Sergio Ramos, Piqué, Marcelo – Modric, Kroos, Iniesta – Messi, Suárez, Cristiano Ronaldo. A mezőnyjátékosokat tekintve egy Real Madrid–Barcelona vegyes. Sok idő telt el azóta…

A műsorvezetők arról beszéltek, hogy az alapkategóriákban úgy állt össze a végeredmény, hogy egyaránt 25 százalékot számított a szövetségi kapitányok, a válogatottbeli csapatkapitányok, az újságírók és a szurkolók szavazata is.

Az első kategória a férfi labdarúgásban dolgozó edzőké. A jelöltek: Pep Guardiola, Simone Inzaghi és Luciano Spalletti. Pep kontra két olasz. Senki sem lepődött meg: a Manchester City edzője nyert. Guardiola 2019-ben második, 2021-ben és a 2022-ben harmadik lett, most nyert.

A FIFPro szavazásán a hivatásos labdarúgók szavaztak a legjobb tizenegyre. A férfiak „összeállítása”: Thibaut Courtois – Kyle Walker, Rúben Dias, John Stones – Bernardo Silva, Jude Bellingham, Kevin de Bruyne – Lionel Messi, Kylian Mbappé, Erling Haaland, Vinícius Júnior. Támadószellemű, hat Manchester City-játékossal.

A női labdarúgásban dolgozó edzők következtek. Jonatan Giráldez, Emma Hayes és Sarina Wiegman volt a három jelölt. Az angol válogatottal vb-ezüstérmes, holland Sarina Wiegman nyert, akárcsak tavaly és 2020-ban. Ő a jelen legnagyobb edzője a női futballban, sorozatban hatodszor került be a legjobb három közé ebben a kategóriában.

A hölgyeknél is megtudhattuk, kik alkotják az Év tizenegyét a FIFPro szavazása alapján: Mary Earps – Lucy Bronze, Olga Carmona, Alex Greenwood – Keira Walsh, Alessia Russo, Aitana Bonmati, Lauren James, Ella Toone – Alex Morgan, Sam Kerr.

Maradtunk a női labdarúgásnál, immár a kapusoknál. A legnagyobb esélyesnek a FIFPro csapatába is beválasztott Mary Earps tűnt, a további két jelölt az ausztrál Mackenzie Arnold és a spanyol Catalina Coll volt. Nem történt meglepetés, az angol válogatott kapusa vette át a díjat. Ő is, akárcsak Sarina Wiegman, megvédte tavalyi elsőségét.

Következtek a férfiaknál a kapusok. A marokkói Bunu, a belga Thibaut Courtois és a brazil Éderson került a legjobb három közé. A brazil válogatott második számú kapusa (…), a Manchester City egyese, Éderson győzött.2019-ben egyszer már volt a szűkített listán, akkor harmadik lett. Érdekes, hogy a második és a harmadik helyen ugyanaz a két kapus végzett, aki tavaly. (2022-ben Courtois lett a második, Bunu a harmadik. Az idei pontos sorrendet csak a későbbiekben hirdetik ki.)

A FIFA sportszerűségi díjára három jelöltet terjesztettek fel, a brazil válogatottat, egy uruguayi U16-os csapatot, a Montevideo City Torquét és Pol van Boekel játékvezetőt . A rasszizmus ellen tiltakozó brazil férfi válogatott kapta a díjat, a csapatot korábbi csillagok, Cafu, Ronaldo, Júlio César, Roberto Carlos és Roque Júnior képviselték.

A következő percekben három egykori futballhérosz előtt tisztelgett a világ, Bobby Charltonra, Mario Zagallóra és Franz Beckenbauerre emlékeztek a gála nézői és szereplői.

Magyar szemmel mindig különösen figyelünk a Puskás Ferencről elnevezett díjra. Idén egy távoli domba, egy ollózás és egy rabona került a legjobb három közé, Juéio Enciso, Guilherme Madruga és Nuno Santos. Nyert az olloózás, a brazil Guilherme Madruga.

A szurkolók díjára a Club Atlético Colón de Santa Fe egyik elkötelezett híve, valamint az angol Fran Hurndall és a kolumbiai Miguel Ángel volt a három jelölt. Az elsőből lett győztes, az argentin Toto Iniguez nyert.

A férfiak díja következett. Erling Haaland, Lionel Messi és Kylian Mbappé került a legjobb három közé. Messi és Mbappé tavaly is a háromban volt, akkor Benzema egészítette ki a duót trióvá. Lionel Messit távollétében ünnepelték ismét a világ legjobbjaként.

Elnöki különdíjat adtak át, amelyet Marta (Marta Vieira da Silva), a brazil válogatott legendája kapott meg. Korábban hatszor érdemelte ki a világ legjobb női játékosának járó díjat.

Thierry Henry bejelentette, hogy a következő évtől az év legszebb, a női labdarúgásban szerzett góljának járó díjat Martáról nevezik el. (Ami valószínűleg azt is jelenti, hogy a Puskás-díj megmaradt a férfifutball góljainak.)

Az utolsó díj az Év női játékosáé: Jennifer Hermoso, Linda Caicedo és Aitana Bonmati a három jelölt. Ahogyan az összes korábbi díjnál, itt is hölgyek jelentették be a díjazottat és adták át a trófeát. Fogadni lehetett volna rá: Aitama Bonmati győzött.