Nyitókép: Forrás:Nemzeti Atlétikai Központ

Schmidt Ádám: dicsőség lesz a világbajnokság

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2023. április 26. 19:51
Elkészült az augusztusi budapesti atlétikai világbajnokság versenypályája, amelyet a létesítmény számos további részével együtt mutattak be.

"Nagyságrendileg a tervek szerint haladunk, mind a létesítményt, mind a szervezés tekintetében. Fel fognak gyorsulni az események" – mondta az InfoRádióban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, a budapesti atlétikai világbajnokság kormánybiztosa.

Mint mondta, mostantól nem lesz egyetlen olyan napszak, amikor ne hallanának arról, hogy augusztus 19-én az idei év legnagyobb sporteseményét rendezik meg Magyarországon. Bízik abban, hogy sok magyar érdeklődését fel tudják kelteni.

A mostani világbajnokság egyik közvetlen hatása Schmidt Ádám szerint a dicsőség lesz, hiszen a magyar atlétikasport összes szereplőjének "nagy motiváció", hogy itthon szerepelhet. Az államtitkár nemrég Baji Balázs gátfutóval beszélgetett, aki azt mondta, most először érzi, hogy vérzik a szíve, amiért nem tud színre lépni aktív sportolóként.

A közvetett hatása pedig az, "amit az atlétikai világbajnoksággal kapcsolatosan meghirdetett egyedülálló" programokkal is próbálnak elérni, hogy a sportot közelebb vigyék az emberekhez.

A Hétköznapi hősök program célja, hogy fizikai aktivitásra ösztönözzék az embereket, amivel kedvezményesen tudnak bejutni a sporteseményekre.

A Sulihős programban megszólították a fiatalabb korosztályt, és az őket felkészítő testnevelő tanárokat. Már ezzel több mint tízezer fiatalt nyertek meg, a program közvetett hatása pedig, hogy a létesítmény szolgálja majd a magyarok rendszeres mozgását, és ezzel sportnemzetből "sportoló nemzetté" válhatunk.

Schmidt Ádám szerint csak a világbajnokság után lesz érdemes visszatérni arra, miként alakul a verseny teljes költségvetése. Kifejtette: az államtitkárságnak nem feladata, hogy szakmai szempontból elvárásokat fogalmazzanak meg, ezt inkább rábízzák az illetékes országos sportági szakszövetségre.

"Az Atlétikai Szövetség előzetes jelzései szerint minden eddiginél nagyobb, a legnagyobb létszámú magyar küldöttség fog részt venni a világbajnokságon. Bízzunk benne, hogy lesz olyan amikor éremért szurkolhatunk a helyszínen" – tette hozzá Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Schmidt Ádám: az atlétikai vb közvetett célja, hogy sportoló nemzetté váljunk
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást