Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség döntött a transzneműek versenyzésének ügyében

Infostart
2023. március 23. 19:59
Ezt az atlétikai világszövetség elnöke jelentette be, hozzátéve, hogy lesz még szabályváltozás.

Lord Coe közölte, hogy március 31-től egyetlen olyan transznemű atléta sem indulhat női világranglista-versenyeken, aki már túl van a férfi pubertáson.

Azt is bejelentette: a világszövetség munkacsoportot hoz létre, hogy kidolgozzák a transzneműek versenyzésének irányelveit. Hozzátette, hogy a mostani döntés nem jelenti a transznemű nők végleges kizárását a világversenyekről.

Úgy fogalmazott:

„Ez a nem nem örökre szól”

A világszövetség elnöke szerint a határozatot a női kategória védelme érdekében hozták.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség arról is döntött, hogy csökkenti a nemi fejlődésbeli zavarokkal (DSD) küzdő sportolók számára megengedett tesztoszteron-szintet a vérvételeknél. Ez a döntés érinti például a dél-afrikai Caster Semenyát. A kétszeres olimpiai bajnok középtávfutó hiperandrogenizmussal küzd, ezért szervezetében a férfihormonok aktivitása a normál mértéken felüli, ennek egyik tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint.

A DSD-s sportolóknak 2,5 nanomol/liter alá kell csökkenteniük a tesztoszteronszintjüket,

és két évig e küszöb alatt kell tartaniuk ahhoz, hogy nőként indulhassanak a nemzetközi versenyeken. A korábbi szabályozás szerint a DSD-s sportolók indulását csak a 400 métertől egy mérföldig terjedő versenyszámokban korlátozták.

Ideiglenes rendelkezéseket vezetnek be azon DSD-sportolók számára, akik eddig korlátozások nélkül versenyezhettek. Tőlük azt követelik, hogy legalább hat hónapig tartsák 2,5 nmol/l alatt a tesztoszteronszintjüket, mielőtt újra versenyeznének.

(A nyitóképen: Caster Semenya kétszeres olimpiai bajnok dél-afrikai középtávfutó.)