Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Varga Dénes úgy tér vissza a pólóválogatottba, hogy nem tér vissza

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid
2023. március 7. 20:38
Nyáron tér vissza Varga Dénes a válogatott meccsekre. Az olimpiai és világ- és Európa-bajnok vízilabdázó a nemzeti együttes budapesti összetartásán már részt vett a Duna Arénában, de a világkupa zágrábi selejtezőjére nem utazik.

Varga Dénes úgy érzi, jelenleg a szerepek tiszták, nincsenek kérdőjelek: számos alkalommal egyeztetett Varga Zsolt szövetségi kapitánnyal, azt kérve, hogy Jansik Szilárd vegye át a csapatkapitányi karszalagot – amit ő hat éven át viselt –, ő pedig egyelőre a partról fog segédkezni valamilyen formában az irányításban. Mint mondta, szeretnék rugalmasan kezelni a kialakult helyeztet, a hierarchiát talán kicsit felülírva, mindent a csapat érdeke alá rendelve.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó elárulta, azért hagyja ki a zágrábi világkupa-selejtezőt, mert öt nap alatt öt mérkőzésre kerül sor, ami az ő korában (35 éves) már igen terhes tud lenni. Plusz Varga Zsolt ilyenkor alkalmat tud adni fiatalabb játékosoknak, akik eddig kevesebbszer mutatkoztak nemzetközi mezőnyben, amit „win-win” szituációnak tart Varga Dénes. Hozzátette: úgy tervezik, hogy

a nyári felkészülésen már teljes értékű tagja lesz a válogatottnak,

és bár erről még nem beszéltek, de ha a csapat eljut a szuperdöntőre, azon is részt venne már.

A lényeg a júliusi fukuokai világbajnokság lesz, hiszen ott a döntőbe kerülés már olimpiai kvótát ér, ami a válogatott idei legfőbb célja, de a világklasszis vízilabdázó szerint a fontosabb mégis az, hogy legkésőbb a párizsi ötkarikás játékokra olyan „egymást segítő közeggé” álljanak össze, amely képes átverekedni magát a legnagyobb akadályokon, ahelyett, hogy leblokkolna a jelentős pillanatokban.

Ami a klubszereplést illeti, Varga Dénes azt mondta, csapatának legfőbb célkitűzése, hogy bejusson a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjébe, lehetőség szerint elkerülve a legerősebb ellenfelet, a Pro Reccót. A hazai bajnokságot pedig meg akarják nyerni. „Ez a Ferencvárosnak évek óta kimondott célja, a játékosoknak pedig vágya, úgyhogy ezért edzünk” – fogalmazott.

A pólós úgy véli, bár továbbra is hullámzó a teljesítményük, talán a Spandau Berlin ellen elszenvedett pofon kicsit tudatosabbá tette őket, aminek köszönhetően stabilabban tudtak játszani Belgrádban, noha végül egy elkerülhető góllal mégis kikaptak. Varga Dénes szerint ez a mérkőzés nem a kötelező győzelem kategóriájába volt sorolandó, mégis jól helytálltak, megfordították a meccset és majdnem pontot loptak. „Jó irányban vagyunk” – fogalmazott a vízilabdázó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Varga Dénes: ez most egy win-win szitúáció
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást