Nyitókép: Ronald Martinez/Getty Images

Megtörtént: LeBron James elvette a nagy rekordot – videók

Infostart / MTI
2023. február 8. 08:10
A Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar csúcsát, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) történetének legeredményesebb játékosa.

A 38 éves szupersztár 36 ponttal volt elmaradva az örökranglistát 38 387 ponttal vezető Abdul-Jabbartól, az Oklahoma City Thunder elleni hazai mérkőzésen végül 38-cal zárt, a rekordot jelentő dobást 10.9 másodperccel a harmadik negyed vége előtt engedte el.

A korábban már nyilvánosságra hozott forgatókönyv szerint a játék ekkor megállt, és köszöntötték Jamest, a köszöntők között volt az eddigi csúcstartó, az 1989 áprilisában visszavonult Abdul-Jabbar és Adam Silver, az NBA főigazgatója is.

A palánk alóli szögből a történelmi kosár:

James köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt pályafutása elmúlt több mint 20 évében, valamint úgy fogalmazott: "köszönöm Adam Silvernek és a néhai David Sternnek, hogy lehetővé tették azt, hogy részem legyen abban, amiről mindig is álmodtam."

Adam Silver közleményben méltatta a négyszeres bajnok kosarast, hangsúlyozva, hogy James 20 éven keresztül kiváló teljesítményt nyújtott, ennek is köszönhetően érte most el ezt a csúcsot.

"És ami igazán csodálatos, hogy LeBron még folytatja a játékot a legmagasabb szinten, saját története pedig így tovább íródik" – írta Silver.

James a mérkőzés után kiemelte, hogy felejthetetlen pillanat volt, amikor a családtagjai a pályán köszöntötték, s közben a lelátón a barátai is jelen voltak, ugyanakkor még nem tudja igazán elhinni, hogy megdöntötte Abdul-Jabbar rekordját.

"Szürreális érzés, hogy 20 év után, ezen a szinten, ebben a ligában, ennyi mérkőzéssel és játékperccel a hátam mögött még mindig azt tudom mondani, hogy a csúcson vagyok. Remélem, még tudom folytatni" – jelentette ki a szupersztár, aki saját magát az NBA valaha volt legjobbjának tartja.

"Meghagyom másoknak, hogy eldöntsék, ki minden idők legjobbja, de ha engem kérdeznek, akkor magamat választom.

Mindenkinek megvan a saját kedvence, mindenki eldöntheti, hogy ki az. Tisztában vagyok azzal, hogy mit teszek le az asztalra minden egyes este, és mire vagyok képes a pályán, ezért mindig is úgy gondoltam, hogy én vagyok minden idők legjobbja. De annyi kiváló kosaras van még, boldog vagyok, hogy tagja lehetek ennek a társaságnak" – nyilatkozta James.

A 38 esztendős játékos pályafutása során

  • 27,2 pontos átlagot produkált,
  • a rájátszásban dobott pontok számát tekintve 7631-gyel szintén rekorder. Karrierje során
  • 266 playoff-meccset játszott, és
  • immár 1140 mérkőzésen ért el két számjegyű pontot.

A mérkőzést végül az Oklahoma nyerte 133–130-ra. Darvin Ham, a Lakers edzője úgy vélte, játékosai elsősorban arra koncentráltak, hogy hozzásegítsék Jamest a csúcsdöntéshez.

Arról beszél a pályán adott interjújában, hogy a teste mindenképpen képessé teszi, hogy még éveket a pályán töltsön, de tudja, hogy ez igazából a mentális erőn, a motiváltságon múlik. Ő pedig még bajnoki címeket akar nyerni.

(Nyitóképünkön az eddigi rekorder Kareem Abdul-Jabbar köszönti utódját, LeBron Jamest.)