Nyitókép: Filip Viranovski/Getty Images

Egy héttel a kézilabda-vb előtt kitört a Covid-őrület

Infostart
2023. január 3. 18:56
Hónapok óta nincsenek korlátozások, a nemzetközi szövetség most mégis a szigorú tesztelést írt elő.

A január 12-én kezdődő férfi kézilabda-világbajnokságot Svédországban és Lengyelországban rendezi meg a Nemzetközi Kézilabda Szövetség, amely rajt előtt teljesen váratlanul megszigorította a koronavírus-szabályokat, noha a rendező országokban hónapokkal korábban minden ilyen korlátozást eltöröltek – írja az Origo.

Az IHF mostani döntése szerint a csapatokat a verseny kezdete előtt le kell tesztelni, majd a játékosokat a vb alatt még kétszer tesztelik. Azokra, akik pozitív mintát produkálnak, legalább öt nap karantén vár, majd egy negatív teszt bemutatása után térhetnek vissza.

Svédországban 2022. április 1. óta minden koronavírussal kapcsolatos korlátozást eltöröltek. Michael Apelgren, a svéd válogatott edzője szerint egészen döbbenetes, amit az IHF csinál. "Arra készültünk, hogy teljesen normális keretek között tudjuk végre megrendezni a vb-t, ahol semmilyen korlátozás nem lesz. A játékosok nem a koronavírustól félnek, hanem attól, hogy – miközben teljesen tünetmentesek – mégis pozitív tesztet produkálnak."

Ezzel az is eldőlt, hogy a világbajnokság alatt a játékosok nem léphetnek semmilyen kapcsolatba a szurkolókkal, bár az IHF azt nem írta elő, hogy a csapatoknak buborékban kellene lenniük, de a kockázatokat minimalizálni akarják a válogatottak.

"Nagyon elszomorító, hogy nem tudunk autogramot adni, gyerekekkel, fiatalokkal fényképezni, amikor most egy hazai világbajnokság van és lehetőségünk nyílik hazai pályán küzdeni" – mondta a kapitány.

A világbajnokságon a magyar válogatott Dél-Korea, Portugália és Izland ellen játssza le a csoportmeccseket a svédországi Kristianstadban, ha pedig továbbjut, akkor a középdöntőben Göteborgban a svédekkel is összecsaphat.