Nyitókép: Jose Manuel Alvarez/Quality Sport Images/Getty Images

Rendkívüli nyilatkozattal üzent egy játékos a teniszvilágnak

Infostart
2022. május 25. 13:07
Tudni akarom, kit véd az ATP: a játékosokat vagy Oroszországot? - tette fel a kérdést a nyilvánosságnak.

Tovább fortyog a teniszvilág az Oroszország ukrajnai háborúja miatt eltérően reagáló teniszszervezetek döntéseit több oldalról kritizálják, ez a folyamat vetett most újabb hullámot.

Mint ismert, a wimbledoni torna szervezői korábban úgy döntöttek, hogy nem engedik indulni az orosz és fehérorosz teniszezőket 2022-ben az orosz-ukrán háború miatt. Már ez indulatokat kavart és megosztotta a sportolókat, ugyanis a férfiversenyeket szervező ATP, valamint a női viadalokat lebonyolító WTA sem zárta ki eseményeiről a két ország sportolóit, semlegesként engedi őket versenyezni.

Végül a wimbledoni döntésre válaszul az ATP úgy döntött - és csatlakozott hozzá a WTA, majd az ITF, vagyis a Nemzetközi Teniszszövetség is -, hogy nem oszt világranglista-pontokat a füves pályás Grand Slamen, ha érvényben marad a wimbledoni kitiltás. Ezzel viszont szinte értelmét veszíti a világ e két rangos teniszverseny-sorozata.

A játékosokat kellemetlen helyzetbe hozó döntéssel szemben Benoit Paire szólalt fel a Roland Garroson. A világranglistán 78. francia kedden kikapott az első fordulóban, ám arra kérte a szervezőket, hadd nyilatkozhasson, és nem a salakpályás Grand Slamről beszélt, hanem a wimbledoni torna miatt kért szót - írta a 24.hu.

Paire azt hozta fel, hogy amikor koronavírus-járvány volt, nem voltak ilyen durva intézkedések ("csak" olyanok, hogy pozitív teszt miatt a szobájukba zárva töltötték az időt, mert nem játszhattak). "Bezzeg ha három-négy orosz teniszező, köztük [a világranglistán második Danyiil] Medvegyev veszélybe kerül, akkor egyből fellépünk Wimbledon ellen. Ezt kicsit gáznak érzem, mert, ha megkérdezték volna a játékosokat, a többségük nem értette volna az egészet – 99 százalékuk pontokért akar játszani egy olyan tornán, amilyen mindig is volt. Szóval tudni akarom kit véd az ATP: a játékosokat vagy Oroszországot?" – tette fel a mindenkit foglalkoztató kérdést a francia.

A döntés érdekessége, hogy a 2021-ben Wimbledonban győztes Novak Djokovic pontjainak elvesztésével Danyiil Medvegyev lesz majd a világelső.

Felvetette azt is Benoit Paire, hogy vajon mi alapján született meg egy ilyen döntés, ha magukat a játékosokat nem kérdezte meg senki, és ha ez egy harc a wimbledoni szervezők és a teniszszervezetek között, annak a játékosok látják kárát. Szerinte "a világ összes játékosáért kellene kiállni, ami most történik, az ennek pont az ellenkezője. Háború zajlik Ukrajnában, szankcióknak kell következnie. De az ATP-nek a többség érdekeit kellene szem előtt tartania, nem négy-öt játékosét. Márpedig a többségnek problémát okoz ez a döntés".