Nyitókép: Clive Mason/Getty Images

Az idő "nem Michael Schumachernek dolgozik"

Infostart
2022. április 20. 14:14
A hétszeres német világbajnok 2013. december 29-én szenvedett súlyos balesetet a francia Alpokban, ahol családjával síeltek. A legendás autóversenyző maradandó agykárosodást szenvedett. Kilenc éve tart a rehabilitációja, azon kívül azonban, hogy életben van, nem sok egyéb információ szivárog ki a német állapotáról.

Nemes György szerint – aki 1986-1992 között a Forma-1-es Magyar Nagydíjak vezető főorvosa volt – az, hogy Michael Schmuacher még életben van, kizárólag a gondos ápolásnak köszönhető. „A versenyző orvosi szaknyelven vigil-kómában, vagyis éber kómában van. Én 2013-ban is azt mondtam, hogy sok reménye nincs a teljes felépülésre” – idézi az Origo a szakember a Sportrádióban tett nyilatkoztatát.

Az éber kómában fekvő beteg kezét, ha megszúrják egy tűvel, akkor elhúzza a kezét, de ez egy rövidre zárt reflexfolyamat és nem tudatos tevékenység. Ha azt olvassuk, hogyvalaki Schumacherrel együtt nézett egy futamot, ez hihető, mert a beteget fel lehet ültetni, oda lehet tenni egy tévé elé, de Schumacher ekkor sem tudja, hogy mi történik vele. A baleseténél a sisak sem védte meg az ellencsapódásos sérüléstől. Az agy belséjben olyan nagy vérzések keletkeztek, amelyet műtéttel nem lehetett meggyógyítani – magyarázta.

Ebben az esetben az idő nem Schumachernek dolgozik. „Abban senki se reménykedjen, hogy egyszer csak magához tér, felkel és az élete ugyanúgy folytatódik, mint a balesete előtt. A kezelő orvosok nem tehetik meg, hogy egyszer csak leveszik a gépről, vagy nem adnak neki enni. Csak a család dönthet ebben a kérdésben” – fogalmazott Nemes György hozzátéve, hogy a vigil-kóma esetében is vannak persze csodák, felépülések, de nagyon ritkák.

„Schumacher esetében a végkimenetel reménytelen küzdelem.”

Nagyon sok energiával és még több pénzzel jelenlegi állapota fenntartható, de ezt életnek a szó klasszikus értelmében véve nem lehet nevezni – mondta.

Az Orig terjedelmes cikkében mások mellett az is olvasható, hogy Michael Schumacher 2022. január 3-án ünnepelte az 52. születésnapját családja svájci otthonában. A világbajnok örökségét fia, Mick viszi tovább, aki 2021-ben debütált az F1-ben az amerikai Haas csapatnál. Ő a Blidnek úgy fogalmazott, hogy nem zavarják az édesapjával kapcsolatos folyamatos kérdések és a vele való összeshasonlítása. „Számomra ő minden idők legjobbja ebben a sportágban. Nem értem, miért kellene ezt figyelmen kívül hagynom” – tette hozzá.

A legújabb hírek szerint a német pilóta felesége,Corinna 5 millió fontért eladásra kínálta azt a családi házat, amelyben a svájci Genfbent 2002 óta Michael Schumacherrel együtt élt.