Nyitókép: MTI/EPA/Nigel Roddis

Ma (szinte) eldőlhet a Premier League

Infostart
2022. április 10. 14:45
A brit sajtó (is) óriási terjedelemben foglalkozik a Premier League ma délután fél hatkor kezdődő szuperrangadójával, a Manchester City és a Liverpool összecsapásával. Szinte egyöntetű az elemzői vélemény: mivel Guardiola csapatának könnyebb a sorsolása, ha a mostani egypontos előnyét négyre tudja növelni, óriási lépést tesz az újabb bajnoki cím felé.

A Manchester Citynek 73, a Liverpoolnak 72 pontja van a találkozó előtt. A mostanit is beleszámítva, még nyolc mérkőzés vár mindkét csapatra. A Citynek a Brighton, a Watford, a Leeds United, a Newcastle, a West Ham United, az Aston Villa és a Wolverhampton van még hátra a rangadó után, a papírforma alapján az is elképzelhető, hogy azokon már nem veszít pontot.

A BBC megemlíti, hogy a Nielsen Gracenote adatszakértői szerint a City a győzelme esetén 86 százalékra növeli esélyét a bajnoki elsőségre.

Jürgen Klopp Liverpooljának ezzel szemben a Manchester Uniteddel, az Evertonnal, a Newcastle-lel, a Tottenhammel, az Aston Villával, a Southamptonnal és a Wolverhamptonnal kell még csatáznia. Mint látható, két közös ellenfél van, a további öt a Pool esetében erősebb.

A Vörösök egyébként legutóbb október elsején álltak a tabella élén, de ha nyernének ma, előznek. Jobb formában vannak a legutóbbi fordulók eredményei alapján, mint a City, hiszen a legutóbbi tíz bajnoki meccsüket kivétel nélkül megnyerték, mindössze két gólt kapva. Ezzel szemben a manchesteri kékek öt pontot elszórtak a legutóbbi öt mérkőzésükön, ezért szoros most az állás.

Ha a Liverpool nyerné a rangadót, a Nielsen Gracenote szerint 68 százalékra nőne bajnoki esélye.

Mind a két csapat óriási terveket dédelget még az idény hátralévő részére, noha mindkét menedzser gyakran elmondja, hogy a triplázás is szinte lehetetlen, nemhogy a nagy négyes. A Liverpool már megnyerte a Carabao Cupnak nevezett Ligakupát és – akárcsak a City – esélyes a további három sorozat, a bajnokság, az FA-kupa és a Bajnokok Ligája megnyerésére is. Jövő hét végén a két gárda az FA-kupa elődöntőjében találkozik majd.

A Citynél Kyle Walker visszatér – nem játszott az Atlético Madrid ellen –, s valószínűleg a kezdő csapatba kerül Phil Foden, aki remekül szállt be a spanyolok ellen, s kiváló a mérlege a Liverpoollal szemben. Így festhet az alaptizenegy: Emerson – Walker, Stones, Laporte, J. Cancelo – De Bruyne, Rodri, Gündögan – Mahrez, Foden, Sterling.

A Liverpoolnál a védelem aligha kétséges (Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson), a csatársorban Szalah és Mané nyilván játszik, Firmino állapotától függ, hogy ő kezd, vagy Luis Díaz. A középpályán Henderson, Keita, Thiago, Fabinho és esetleg Oxlade-Chamberlain a jelöltek.