Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Több hoki-vb-t is teljesen felforgat az oroszok és a fehéroroszok kizárása

Infostart / MTI
2022. március 19. 14:52
A férfiak két ellenfelét is felsorolták, a nőknél is változás van.

A magyar férfi jégkorong-válogatott a franciákkal és az osztrákokkal sem találkozik májusban a divízió I-es világbajnokság ljubljanai csoportjában, mert Oroszország és Fehéroroszország kizárása miatt a nemzetközi szövetség (IIHF) a világranglistán elfoglalt helyüknek köszönhetően mindkét csapatot az elitmezőnybe sorolta.

Az IIHF honlapjának pénteki beszámolója szerint az ukrajnai háború miatt kizárt oroszok helyett Franciaország játszhat majd az A csoportban Helsinkiben, a fehéroroszokat pedig Ausztria váltja a B csoportban Tamperében, így 16 csapatos marad a mezőny. Az elit-vb-re május 13. és 29. között kerül sor. A versenykiírásnak az a pontja változatlan maradt, hogy mindkét csoport utolsó helyezettje kiesik a divízió I-be.

A divízió I-es mezőny A csoportját a B-ből Litvániával töltötték fel, így

a másod- és harmadosztályt is öt-öt gárda alkotja majd.

Előbbiben a magyarok ellenfele a Koreai Köztársaság, a házigazda Szlovénia, Románia és a lengyelországi mezőnyből felkerült Litvánia lesz. Az első kettő feljut az élvonalba, az utolsó kiesik a divízió I B csoportjába.

A katowicei B csoportos vb mezőnyében így a házigazda lengyeleken kívül Japán, Észtország, Ukrajna és Szerbia maradt. Innen az első helyezett jut fel, az utolsó pedig kiesik.

Az augusztusban, Dániában sorra kerülő női elit-világbajnokságon a svédek váltják az oroszokat, és a magyarok mellé kerülnek a B csoportba. A mezőnyből kettő helyett csak egy válogatott esik ki.