Nyitókép: Dan Istitene - Formula 1/Getty Images

Toto Wolff elárulta, miért nem fellebbezett a Mercedes

Infostart
2021. december 20. 14:40
Nem a Forma–1 hírnevének megőrzése vagy az FIA-val kötött alku vezérelte a döntést, hanem a jogi helyzet.

Toto Wolff, a Mercedes istálló csapatfőnöke részletesen elmagyarázta, hogy miért nem nyújtottak be fellebbezést az Abu-dzabi Nagydíj végén történt vitás döntések miatt, és miért fogadták el Lewis Hamilton vereségét. A csapat résztulajdonosa elárulta, a vitatott futam után, amelyet végül Max Verstappen nyert meg, és ezzel ő lett a világbajnok, azonnal felhívta Jean Todtot, a FIA elnöké ést Peter Bayer főtitkárt, és elmondta, hogy nem ért egyet a döntéssel.

"Persze tudtam, hogy ezek pusztán az én személyes érzelmeim, mert még jogorvoslatot kellett keresnünk és meg kellett vizsgálnunk, hogy egyáltalán óvhatunk-e, és ha igen, mi ellen. Ezt az irodámban azonnal meg is tettük" – idézte Wolffot a gphirek.hu.

Úgy döntöttek, hogy óvást nyújtanak be, megvárták a döntést, és amikor nem nekik kedvezett, akkor megint választaniuk kellett.

"Azt kellett eldönteni, hogy visszamegyünk a hotelba duzzogni, vagy megünnepeljük a nyolcadik konstruktőri címet.

Végül at utóbbit tettem, megpróbálva félretenni a következő napig a döntéssel kapcsolatos frusztrációt, ami az egyéni világbajnoki címünkbe került."

Az elutasított óvások után 96 óra volt fellebbezésig, ebben az időszakban folyamatosan egyeztettek az FIA-val, Hamiltonnal és a többi érintettel. "Ezekben a napokban azon vacilláltunk, hogy fellebbezzünk, vagy a dühünk ellenére álljunk el ettől és próbáljuk jobbá tenni a sportágat, arra használva ezt a helyzetet, hogy erősebb legyen a döntéshozatal.

A végső döntést a fellebbezéstől való elállásra szerda este hoztuk meg"

– mondta Wolff.

A Motorsport Világtanács most bizottságot állított fel, hogy vizsgálja meg az Abu-dzabi Nagydíj eseteit, és kerüljék el a hasonlókat a jövőben. "A vasárnap este történt hibák nagyságának tükrében ez egy kis lépés, de jobb, mint a semmi" – tette hozzá. A Mercedes azonban nem a vizsgálóbizottság felállítása miatt döntött úgy, hogy nem harcol tovább a győzelemért, hanem belátta, hogy úgysem nyerhet, mivel Wolff szerint a jelenlegi rendszer nem tudja kezelni, ha az FIA-nak saját magát kell elmarasztalnia.

„Úgy véltük, hogy nagyon jó helyzetben vagyunk, és ha egy általános bíróságon ítélték volna meg, szinte garantált, hogy nyertünk volna. A Nemzetközi Fellebbviteli Bírósággal viszont az a gond, ahogyan felépül. Az FIA nem igazán javíthatja ki a saját házi feladatát, és van különbség aközött, hogy valakinek igaza van, és hogy bizonyítani is tudja azt. Szerintem

jelenleg nem úgy épül fel az irányító szervezet, hogy a végén jogorvoslatot kapjunk és visszaállítsák az eredményt, amit az utolsó előtti körben elvettek Lewistól.

Ezért döntöttünk nehéz szívvel úgy, hogy nem fellebbezünk, mert nem kaptuk volna vissza az eredményt" – mondta a Mercedes csapatfőnöke.