Nyitókép: pixabay

Brutális az adósság Barcelonában, de mégis van megoldás

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2021. január 31. 16:42
Miközben Lionel Messi állítólag franciául tanul klubváltási céllal, Katalóniában nagy adósságátütemezésen dolgozhatnak. Az InfoRádiónak nyilatkozó sportközgazdász szerint viszont lehet, hogy nincs is semmi baj a Barcelonánál.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Barcelona mintegy 900 millió eurós adósságot halmozott fel, ezért a klub irányítói azt kérik több banktól és egyéb hitelezőktől, hogy halasszák el a nagyjából 300 millió eurós adósság esedékes törlesztését, enélkül ugyanis a klub csődbe mehet.

Az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász szerint azonban elképzelhetetlen a katalán klub csődje, mert a tartozásainak többsége valószínűleg nem járt le, ráadásul a Barcelona vezeti a legnagyobb bevétellel rendelkező egyesületek friss rangsorát.

"Lehet, hogy a legnagyobb bevételű klub veszteséges, a kiadásai ugyanis a bevételeket is meghaladhatják" – mutatott rá Szabados Gábor, aki szerint a klub esetében az a legfontosabb kérdés, hogy a tartozások rendezésére megvan-e a megfelelő fedezet; a Barcelona esetében ráadásul lehetnek olyan pénzügyi részletek, amelyek nem ismertek.

Megindokolta azt is, hogy miért tartja nehezen elképzelhetőnek, hogy a Barcelona csődbe menjen, és emiatt vissza kelljen lépnie a nemzetközi kupaszerepléstől vagy a spanyol bajnokságtól.

"A Barcelona a Real Madriddal együtt különleges képződmény, egyik klub sem gazdasági társasági társasági formában működik,

hanem egyesületként, eltérve mindenki mástól. A Barcelona esetében azért különösen fontos ez, mert óriási erő fölött diszponál" – ecsetelte Szabados Gábor.

És itt jön a képbe Lionel Messi; időközben francia sajtóértesülések szerint egyre közelebb van a Paris Saint-Germain csapatához az argentin szupersztár – aki a Le Figaro értesülései alapján –

egész családjával franciául tanul.

A Barcelona hatszoros aranylabdásának szerződése júniusban jár le, akkor a dolgok jelenlegi állása szerint ingyen távozhat.

Elemzők szerint Messi távozása a Barcelonától nem lenne meglepő, mivel a Barcelona már nem győzi a fizetését sem. A klub további fizetéscsökkentéseket, valamint játékoseladásokat jelentett be, ráadásul az argentin világklasszis sem hajlandó alább adni fizetési igényéből.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Barcelona csődközeli helyzete - szakértő
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást