Nyitókép: MTI/EPA/ANP/VINCENT JANNINK

„Jól” indul az Eb: kabátban vacogva aludtak Liu Shaolinék

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2021. január 21. 12:30
Az első este hideg szoba fogadta őket, így kabátban kellett aludniuk – mondta az InfoRádiónak a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere. Hozzátette, időközben a probléma megoldódott és buborék rendszerben készülnek a gdanski Európa-bajnokság pénteki rajtjára.

A lengyelországi short track Európa-bajnokság szervezése minden szempontból buborékrendszerben zajlik – mondta az InfoRádiónak Bánhidi Ákos, a magyar válogatott edzője és menedzsere. Érkezéskor mindenkit teszteltek, az eredményekig pedig a szobáikban voltak a keret tagjai elzárva. A negatív eredmények ismeretében azonban már megkezdődhetett a jeges illetve száraz edzések látogatása.

A szakember megjegyezte,

az első éjszaka majdnem megfagytak,

miután a tengerparti szállásukat vélhetően az utolsó pillanatban kezdték el felfűteni, így végül kabátban voltak kénytelenek aludni. Ezt követően komoly reklamációval éltek a versenyszervezők irányába, hogy ha így folytatódik, akkor nem a Covid lesz az első számú egészségügyi probléma, így végül átköltöztették őket egy másik emeletre, ahol már rendezettebbek a körülmények.

Mint ismert, Jászapáti Petra koronavírus-fertőzés miatt nem utazhatott a csapattal, míg Burján Csabának az eltiltását követően a gdanski Eb jelenti a visszatérést. Bánhidi Ákos előbbi versenyző esetét nagyon sajnálatosnak nevezte, miután igyekeztek mindent megtenni azért, hogy a fertőzés elkerülhető legyen.

„Szegény Petra azok között volt, akik a legrosszabb pillanatban kapták el.”

Annak viszont nagyon örülnek, hogy Burján Csaba ismét a keretet erősíti, amit nem a korábbi olimpiai győzelmének, hanem az előválogatón nyújtott remek teljesítményének köszönhet.

A szakember egyetértett, a tavalyi debreceni Európa-bajnokság után, bár volt két világkupa, lényegében közel egy év után méretteti meg magát ismét a magyar válogatott. Tehát meglehetősen hosszú idő telt el, ami nem megszokott az élsportolók életében, és sok ismeretlen panelt fog megvilágítani, például, hogy milyen pszichés és fizikai állapotban vannak, hogyan lesznek képesek fölvenni a verseny jelentette ritmust, hiszen a koronavírus miatt több versenyzőnek hosszabb–rövidebb időre le kellett állnia, ahogyan más nemzetek sportolóinak is.

Liu Shaolin Sándor címvédőként érkezett a gdanski megmérettetésre, tavaly Debrecenben 500 és 1000 méteren is győzött, míg fivére, Liu Shaoang összetettben és 1500 méteren volt aranyérmes. Esetükben az edző úgy fogalmazott: miután

mindig a legmagasabbra teszik a lécet, mindet el fognak követni azért, hogy az említett eredményeket meg tudják közelíteni, vagy meg tudják ismételni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
„Jól” indul az Eb: kabátban vacogtak Liu Shaolinék
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást