Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

A Le Parisien szerint lehet, hogy Budapesten sem játszanak jövőre Eb-meccseket

Infostart
2020. november 3. 07:54
A francia bulvárlap, a Le Parisien értesülése szerint az UEFA fontolgatja, hogy a járványhelyzetre tekintettel mégsem 12 ország, hanem csak egy rendezze meg a jövő évre halasztott labdarúgó Európa-bajnokságot. Mégpedig Oroszország, amelynek stadionhelyzete, kiindulva a 2018-as világbajnokságból, ezt feltétlenül lehetővé tenné.

A hír meglehetősen hihetetlen, de kétségtelenül terjedni kezdett. Az UEFA nagyon szeretné az eredeti koncepció alapján megrendezni a tornát, noha azt vezetői soha nem tagadták, hogy létezik olyan forgatókönyv, amelynek alapján redukálják a rendezők számát, elsősorban a járványhelyzet miatt.

Elsősorban, de nem kizárólagosan, mert egyelőre a tizenkét városból a legbizonytalanabb az azerbajdzsáni főváros, Baku helyzete, a Hegyi-Karabah ellenőrzése miatt kitört háborús helyzet miatt. Amennyiben Baku nem rendezhetne, akár Budapest is kaphatná a negyeddöntőt.

A Le Parisien úgy értesült, hogy az UEFA hónapok óta keresi a jó megoldást az Eb-vel kapcsolatban a koronavírus-járvány miatt. Egyre többen vélik úgy, hogy a mostani kilátások alapján nehéz elképzelni, hogy jövő nyáron biztonságosan utazhassanak az országok között a szurkolók. Állítólag az UEFA ezért dolgozott ki egy vészforgatókönyvet, amelyet inspirált, hogy az oroszok felajánlották a segítségüket.

Valójában még tavasszal, amikor az ottani (bevallott) fertőzésszám alacsonynak volt mondható. A számok ellenben azóta elszaladtak, ráadásul még azok megbízhatóságát tekintve is akadnak szkeptikusok. Oroszországban több mint 1,6 millió fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma megközelíti a harmincezret. Ráadásul az ország határai március 18. óta zárva vannak, igaz, a sportküldöttségek ebből a szempontból kivételezett helyzetben vannak.

A Le Parisien természetesen megkereste az UEFA-t, amely semmit sem kívánt megerősíteni, csak azt közölte, hogy amennyiben lesz majd érdemi döntés, azt ismertetni fogja.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!