Nyitókép: Roman Pilipej

Vuhanban ledobták a maszkot a futballisták

Infostart
2020. május 26. 12:24
Visszatért a futballélet Vuhanba, a koronavírus-járvány első epicentrumába. A 11 milliós kínai nagyvárosban már maszk nélkül játszanak a tereken.

Vuhanban április elején oldották fel a legszigorúbb korlátozásokat, azok alatt szó sem lehetett akár csak nézők nélküli, egymás közötti játszadozásról. Immár az amatőr labdarúgók újra futballcipőt húzhattak. Akad, akinek még a nyakában ott van a maszk, de az élet kezd visszatérni a régi kerékvágásba.

„Hosszú ideig tartott a karantén, az alatt otthon kellett futballpótlék után nézni – idézte a besoccer a 42 éves Vang Ci-csun szavait. – Zsonglőrködtünk, dekáztunk otthon a fiammal, néha lementünk a pincében lévő garázsba gyakorolni.”

Egy másik játékos azt mondta, a szabadság érzése kerítette hatalmába, amikor az egyik meleg este újra kifuthatott a pályára futballozni.

„Mielőtt a karantént megszüntették, mindenki bezártnak érezte magát” – mondta egy Ven családnevű, 45 éves férfi. –

Szükségünk volt a mozgásra. Egyelőre hetente egyszer játszunk. Nagyon boldog vagyok.”

Természetesen a profik is visszatértek a pályára.

Köztük van Vang Su-ang, aki néhány hónapja még a tokiói olimpiára készült a kínai női válogatottal. A város szülötte, pályafutása nagy részét ottani klubokban töltötte – most is az egyetemi csapat, a Vuhan Csianghan játékosa –, de a 2018–2019-es szezonban a világ egyik legerősebb csapatában, a Paris Saint-Germainben futballozott. A zárás alatt úgy igyekezett formában tartani magát, hogy a házuk tetején egy falnak rúgta a labdát.

A vuhani férfi csapat, a Vuhan Zall, amelynek hajdanán az olasz Ciro Ferrara is volt az edzője, a kínai profi liga élvonalában játszik. A Vuhan Three Towns a harmadikban. Mind a két csapat visszatért a városba, miután a járvány kitörése után máshova költöztették őket.

A CSL, az angol nevet viselő Kínai Szuperliga eredetileg február 22-én rajtolt volna. A tervek szerint éppen egy hónap múlva rajtolhat.