Nyitókép: Sebastian Widmann/Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images

Tesztelnek, de nem étkeznek együtt a német futballklubok

Infostart
2020. április 23. 15:00
Európa legnagyobb labdarúgó-bajnokságai közül a német Bundesliga van talán a legközelebb az újrakezdéshez, ám úgy tűnik, a liga mai értekezlete nem tud majd határozott időpontot kijelölni. A remélt május eleji folytatás illúzió.

A Bundesliga első és a második osztályának lebonyolításáért felelős Német Labdarúgóliga (DFL) eltökélt amellett, hogy mindenképpen befejezi a jelenlegi szezont. A harminchat profi klub képviselője ma arról tárgyal, hogy mikor képzelhető el a folytatás. A május eleji, negyedikei újrakezdés illúziónak tűnik, valószínűbb a hónap közepe. Ám a németek biztosak abban, hogy legkésőbb a hónap végén, természetesen zárt kapuk mögött, már játszani tudnak.

A német politika nemrégiben úgy határozott, hogy a tömegrendezvényeket legalább augusztus végéig betiltják. Ez kizárja a Bundesliga a következő szezon tervezett kezdetéig, hogy nézők is lehessenek a stadionokban.

A zárt kapus rendezés esetén kizárólag a játékosok, a stábtagfok, az orvosok, a játékvezetők, a labdaszedők (érdekes kérdés: vajon ők nem nélkülözhetőek-e?), valamint biztonsági emberek, illetve a televíziós közvetítéssel összefüggően az ehhez szükséges személyzet és a VAR munkatársai lehetnek jelen a stadionokban. Becslések szerint legfeljebb 300 ember szükséges mérkőzésenként.

A terv jó, de függ az országos szinten hozott és regionális kormányzati döntések ezt felülírhatják. Németországban a 16 szövetségi tartomány önállóan határozza meg nyilvános összejöveteleken megengedett maximális létszámot,. E tárgyban a jövő héten várható újabb döntés. Ez azt jelenti, hogy a szövetségi tartományok kormányai felülírhatják a DFL terveit.

Persze, nem ez az alapszándék.

„A labdarúgással a hétvége sokkal elviselhetőbb, mint a labdarúgás nélkül. Ezért támogatom, hogy előbb-utóbb zárt kapus mérkőzéseket tartsanak” – mondta Markus Soder, a bajor miniszterelnök Bildnek. Ő és Armin Laschet, Észak-Rajna–Vesztfália első embere szorgalmazzák leginkább, hogy az idény már május kilencedikén folytatódjon.

A DFL március végi felmérése szerint a 36 első és második ligás klub közül legalább 13 májusra vagy júniusra fizetésképtelenné válik, ha a szezon folytatódik. Problémáik megoldódnak, amennyiben a fő televíziós jogtulajdonosok, a Sky, a DAZN, valamint az ARD és a ZDF kifizetik a bajnokság utolsó negyedére, a még hátralévő kilenc fordulóra esedékes részletet. De ehhez nyilván játszani kell.

A csapatok készülnek, a legtöbb játékos edzésbe állt. A Bayern például április 6., az RB Leipzig április 2., a Borussia Dortmund már március legvégén kis csoportokban bár, de edz.

A DFL a héten 31 pontból álló utasítássort küldött a kluboknak, ebben szerepel, hogy többek között a koronavírus tesztközpontokat kell kialakítaniuk a játékosok és az alkalmazottak számára. Az öltözők használata csak akkor engedélyezett, ha a játékosok kis csoportokban lépnek be és két méterre vannak egymástól. A csoportos étkezés általában tilos.

A klubok mindent megígérnek és betartanak, csak folytatódjon végre a szezon.