Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Mélyponton Pep Guardiola, szárnyal a United

Infostart / Dénes Tamás
2020. március 9. 14:11
Az elmúlt tíz évben egyszer sem tudta a Manchester United egy idényben belül kétszer is legyőzni a Premier League-ben városi riválisát, a Cityt. Most igen, s ezzel folytatódott a Vörös Ördögök jó sorozata. Ellenben Pep Guardiola edzői pályafutásának a mélypontja a mostani 0-2.

Az Old Traffordon 2-0-ra nyert a United, Anthony Martial szerezte az első gólt az első játékrészben, majd az éppen az első találatot jegyző francia helyére beálló McTominay a másodikat szinte az utolsó pillanatokban, a 96. percben. Mindkét gólnál hibázott a vendégek brazil kapusa, Éderson, akit sokan kritizálták a meccs után. Pep Guardiola nem, ő azt mondta, a hibák is részei a futballnak.

Hibás lenne az a következtetés, hogy nem érdemelt a United győzelmet, s csak Éderson hibáinak köszönheti. A Vörös Ördögök jobban futballoztak, a City pedig az idény egyik leggyengébb teljesítményét nyújtotta. Kiemelendő, hogy a vendégek több mint hetven százalékban birtokolták a labdát, a szögletarányt tekintve 11:2-re „nyertek”, mégis a United játékosai lőttek többet kapura. S nem utolsósorban csak ők szereztek gólt.

Ole Gunnar Solskjær legénysége immár tíz bajnoki mérkőzés óta veretlen (hét győzelem, három döntetlen), ez a leghosszabb veretlenségi szériája a norvég menedzser legelső periódusa óta. Akkor tizenegy veretlen mérkőzése volt a csapatnak egymás után.

Sorozatban három manchesteri derbin gólt lőni a Premier League-ben – ez francia „találmány”. Anthony Martial előtt mindössze egy játékosnak sikerült, honfitársának, a kilencvenes évek nagy csillagának, Éric Cantonának.

A jelek szerint nagyon jó vételt csinált a United a „már” 26 éves, pályafutása korábbi szakaszában Olaszországban légiós Bruno Fernandessel (képünkön), aki a február elsejei bemutatkozása óta két gólt szerzett, három gólpasszt adott.

Pep Guardiola viszont rossz passzban van: másodszor fordult elő edzői pályáafutása során, hogy egy szerzonon belül háromszor is vereséget szenvedjen ugyanaza a rivális ellen. Eddig a Liverpool volt bevehetetlen a katalán edző számára még a 2017-2018-as szezonban, most csatlakozott hozzá az idei Manchester United.