Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Odacsapott a koronavírus a Formula-1-nek, elmarad a Kínai Nagydíj

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2020. február 12. 14:05
Az egészségügyi kockázatokra tekintettel törlik a naptárból az április közepi versenyhétvégét.

A koronavírussal kapcsolatos friss híreinket ITT találja.

Míg a Ferrari és a Red Bull, tehát a tavalyi világbajnokság második és harmadik helyezett csapata új autója bemutatásával van elfoglalva, a Nemzetközi Automobilszövetség (FIA) úgy döntött: az egészségügyi kockázatok miatt törlik az április 19-ére tervezett Kínai Nagydíjat.

A koronavírus decemberben kezdett terjedni Kínában, majd az országból kijutva a világ több pontján is felbukkant. Az ázsiai ország szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be, több város karantén alatt áll. Az országban a regisztrált betegek száma megközelíti a 45 ezret, a halálos áldozatok száma meghaladja az ezret.

A Formula-1-nek is otthont adó Sanghajban 300-nál is több betegnél regisztrálták a koronavírust, amely a városban eddig egy halálos áldozatot követelt.

A F1 2004-ben látogatott először Kínába, Sanghajba. Az azóta minden évben megrendezett versenyen a Mercedes 6-szor, a Ferrari 4-szer, a McLaren 3-szor, a Red Bull 2-szer, a Renault 1-szer tudott nyerni. A pilóták között ezen a pályán Lewis Hamilton hat elsőséggel a legsikeresebb, tavaly is rajt-cél győzelmet aratott ott, az F1 1950 óta íródó történetének ezredik versenyén.

A futam kiesése a versenyaptárból azt jelenti, hogy idén 22 helyett várhatóan 21 versenyt rendeznek meg, és a csapatoknak az április 5-ei új, Vietnami Nagydíj és a május 3-ai, visszatérő Holland Nagydíj között nagyjából egy hónapos szünetük lesz majd.