Nyitókép: Katasztrófavédelem

Brutális részletek a Veszprém-rali életmentő hőseitől

Infostart
2019. július 9. 09:32
Percekig rángatták lángoló autóba szorult navigátort - egyre újabb részletekről számolnak be az életmentésben részt vevő szurkolók.

Neukirchner András autóversenyző és Párdi Kata navigátor az életét köszönheti a jó szerencsének (autójukat szinte kettévágta a fa, aminek nagy sebességgel nekicsapódtak) és néhány bátor, félelmet nem ismerő nézőnek. A páros a Veszprém-ralin szenvedett szörnyű balesetet vasárnap, a másodosztály küzdelmének első gyorsasági szakaszán.

A versenyzők kocsija lecsúszott az útról, fának csapódott, majd lángra kapott. A pilóta ki tudott szállni a járműből, ám összeesett mellette, majd segítségért kiabált. Az eset a nézők elől lezárt területen történt, de voltak a közelben, akik azonnal rohanni kezdtek a helyszínre, és az életüket kockáztatva szabadították ki az égő autóban rekedt nőt, a pilótát pedig elhúzták a lángoló kocsi mellől.

A pilótának a sípcsontja tört el, valamint az egyik fülére nem hallott az esetet követően, míg navigátora comb-, medence- és kulcscsonttörést szenvedett, továbbá arcán és kezén másodfokú égési sérülések keletkeztek - egy műtéten már túl is van.

Párdi férje, Keszthelyi Róbert vasárnap éjjel a közösségi oldalán számolt be felesége állapotáról.

„Katát megműtötték, a combját rendbe rakták, a kulcscsontja nem mozdult el a törés miatt, így azt nem bántották. A bokáit sajnos nem tudták még műteni a fertőzésveszély miatt. Belső sérülése nincs, a gerince nem sérült. A hősöknek köszönöm, amit tettek, különösen Novák Eriknek, megmentették a feleségem életét” – írta a férj beszámolóját idézve a Blikk.

Egy ralis pedig arról számolt be a lapnak, hogy a páros kocsiját

egy jobb kanyarban egy bukkanó dobhatta meg, 150 kilométer/órás sebességgel csapódhattak a fának.

Megszólaltak a hős nézők is. Novák Erik a Blikknek azt mesélte, hogy 200 méterre voltak a balesettől a menyasszonyával és nővérével, az apósával és egy barátjával, Kucsera Antallal. "Tudtam, hogy ilyen helyzetben egyből rohanni kell. Ahogy közeledtünk a barátommal, hallottuk, hogy segítségért kiált a pilóta. Ő még ki tudott mászni az autóból, biztonságba helyeztük, de

a nő beszorult, láttuk, elérték a lángok a lábát. Nagyjából két percen át rángattuk, csak az utolsó erőnkkel tudtuk kihúzni.

Eközben a családom a pilótát gondozta. Velük voltunk, amíg a mentők kiérkeztek" – mondta Novák Erik.

A Race1.net megosztotta a hősök fotóit, amelyhez Novák Erik a következő sorokat írta: „Öten voltunk összesen. Katát Antallal mentettük ki a roncsból. Wolf Rita, a menyasszonyom már a mentőket hívta közben. Testvére, Kitti azonnal abban segített, hogy az égő autótól minél távolabb kerüljenek a sérültek. Végül az apósom, Wolf Péter elrohant a terepjárónkhoz a csákányért, ami egy munka után még ott volt a platón. De a 'B' tervre már nem volt szükség. Még egyszer mielőbbi felépülést, szorítunk és néha kérünk tájékoztatást, hogy vannak! Köszi. Sziasztok!”

d