Nyitókép: MTI/EPA/Alejandro García

Kezdődnek a Clásico-napok Madridban

Infostart / Dénes Tamás
2019. február 27. 14:46
Négy napon belül kétszer találkozik egymással a Bernabéuban a Real Madrid és a Barcelona – ez még az elmúlt években gyakoribbá váló El Clásicók történetében is különlegességnek számít. A két csapat hívei kiélvezhetik a találkozásokat, mert a barcelonai Palau Blaugranában péntek este ugyancsak „klasszikust” rendeznek a kosárlabda Euroligában: Barça Lassa–Real Madrid.

Maradjunk azonban „csak” a futballnál, amely mindkét csapat számára felvet kérdéseket. A legfontosabb, hogy a két edző, Jorge Hernán Solari és Ernesto Valverde súlyoz-e a két meccs között. Spanyolországban nagyobb a bajnokság presztízse, mint a Király-kupáé, de most a Real Madrid számára talán ez utóbbi a fontosabb.

A bajnoki címre talán még akkor sincsen reális esélye, ha szombaton nyerni tudna a Barcelona ellen,

még akkor is hatpontos lenne a hátránya, tizenkét fordulóval a zárás előtt. Ugyanakkor a Király-kupát még megnyerheti, sőt, amelyik csapat e párból a döntőbe kerül, favorit a Betis–Valencia pár továbbjutójával szemben.

A Barcelona számára ígéretes a kupa sorozatban ötödszöri elnyerésének a lehetősége, de talán még fontosabb, hogy a bajnokságban az Atlético ne kerülhessen közelebb. A mostani hét pont nagyon tekintélyes előny, a négynél már el kell gondolkodni azon, hogy még találkozik egymással a két csapat. (Egyébként a Camp Nouban.)

Arról, persze, szó sem lehet, hogy bármelyik fél is „dobna” egy El Clásicót.

A ma este 9 órakor kezdődő mérkőzésen (a Sport 1 közvetíti) a tervek szerint mindkettő a legjobbnak vélt összeállításában játszik majd. Azzal a megkötéssel, hogy a tervek szerin ma Keylor Navas, szombaton Thibaut Courtois véd majd a Real Madridban – a kupameccseket ugyanis eddig a Costa Rica-i kapta. Hasonló lehet a helyzet a Barcelonánál, ahol a holland Jasper Cillessené általában a kupasorozat. A kapus azonban sérült volt, a keretbe már visszatért, elutazott Madridba, az ellenben kérdéses, hogy Valverde megkockáztatja-e a szereplését. Ugyanilyen szempontból kétséges, hogy a hosszú sérüléséből felépülő Samuel Umtiti vállalhatja-e mindkét mérkőzést. A Sevilla elleni, hétvégi rangadón a világbajnok védő végigjátszotta a 90 percet, de kérdéses, hogy tud-e már nyolc napon belül három nagy intenzitású találkozón végighajtani. Ha Valverde úgy dönt, hogy a mait kihagyja, honfitársa, Lenglet kerül a csapatba.

A vendégek legvalószínűbb kezdő tizenegye: Cillessen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Rakitić, Busquets, Vidal – Messi, Luis Suárez, Dembélé. Hiányzik a névsorból a brazil Arthur, aki ugyancsak edzésbe állt már, de Valverde nyilatkozataiból az sejthető, hogy visszatérése valószínűbb a bajnoki mérkőzésen.

A másik brazil, Philippe Coutinho a jelek szerint kegyvesztett lett.

A Real Madridban Keylor Navas előtt Dani Carvajal, Sergio Ramos, Varane és Reguilon játszik a tervek szerint, a középpályás sorban Modrić, Casemiro és Kroos, elöl pedig Lucas Vázquez, aki az első meccsen gólt szerzett, Karim Benzema, aki már hat gólt lőtt az El Clásicókon és Vinícius Júnior, aki a szezon felfedezettje a Bernanbéuban.

Még egy apróság: Ernesto Valverdének ez lesz a századik mérkőzése a Barcelona vezetőedzőjeként.