Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Kovacsics Anikó: Mindenkinek nekimegyünk - megvan az Eb-keret

Infostart
2018. november 29. 09:24
A sok sérült és a kényszerűségek miatt átalakított kerettel a magyar női kézilabda-válogatott elsődleges célja a csoportból való továbbjutás lesz a héten kezdődő franciaországi Európa-bajnokságon. Kim Rasmussen szövetségi kapitány kihirdette a végleges keretet.

A magyar válogatott elsődleges célja az olimpiai kijutás, és ebből a szempontból a fő verseny a 2019-es világbajnokság lesz, de az Európa-bajnokságon elért helyezésnek is lehet jelentősége – mondta Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke.

„A jelenlegi összetételben, a sérülések, gyermekvállalások miatt irreális cél lehet a dobogó, de a lányokkal sokat beszélve tudom, hogy mindig, minden körülmények között a győzelemre törnek és mindent megtesznek a sikerért. Ez a csapat legfőbb alapelve is, hogy mindenki ellen legyen esélye a győzelemre. Csapatunk nem rutinos, de küzdő válogatott, amelynek a külső körülmények miatti nehézségek ellenére is nyerni akar. A fő és elsődleges cél a csoportból való továbbjutás, annak érdekében, hogy kedvező helyzetből várhassuk a jövő évi világbajnokság selejtezőinek sorsolását, és megteremtsük az alapot a minél jobb Európa-bajnoki helyezéshez.”

Az egykori kiváló kapus emlékeztetett arra, hogy

hét játékosnak ez lesz az első világversenye,

és az átlagos válogatottsági szám 28, vagyis némiképp rutintalan együttes vesz részt az Eb-n.

„Most látszik csak, a kerethirdetés kapcsán, milyen nagy jelentősége volt az év során a külön összetartásának, és hogy a szövetségi kapitány bő kerettel és B-válogatottal dolgozhatott együtt, hiszen az utolsó pillanatban behívott játékosok is ismerik azt a játékrendszert, amit játszani akarunk” - tette hozzá.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány megismételte, amit az InfoRádiónak adott interjúban is mondott, hogy nem tartja magát pechesnek, amiért nem tud a legjobb csapattal kiállni. Hornyák Dóra, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára családalapítás, Kisfaludy Anett, Tomori Zsuzsanna és Klivinyi Kinga sérülés miatt hiányzik, Bódi Bernadett pedig ideiglenesen lemondta a szereplést.

„Igazán szerencsésnek érzem magam, hiszen remek játékosokkal dolgozhatok együtt, a szövetség mindenben támogat minket, a lányok küzdenek az utolsó pillanatig, remekül dolgoznak. A fő célom az, hogy minél jobb attitűddel vegyék ki a részüket a lányok a játékból és a munkából. Hogy mi lesz az Európa-bajnokságon? Nem tudom, hiszen a csoportunk rendkívül nyílt, legyőzhetjük Hollandiát, Horvátországot és Spanyolországot is. Hogy így lesz-e? A lányokkal együtt azon leszünk, hogy legyen rá esélyünk és éljünk is vele. A múlt héten játszottunk először együtt ebben az összeállításban, a védekezésünk azonban remek volt, világklasszis szintű, a folyamatos közös munka eredményeként mindenki tudja, mit kell játszania.

Stabilak vagyunk, így a cél a továbbjutás, hogy minél több pontot szerezzünk és vigyünk tovább magunkkal”

- emelte ki.

A dán szakvezető kihirdette az utazó keretet. A jobbátlövő Kiss Nikoletta Magyarországon marad, a Franciaországba kiutazó 18 játékosból Janurik Kinga és Szabó Laura tartalékként kezdi a tornát. A csoportkör, a középdöntők és a helyosztók idején egyaránt 2-2 cserére van lehetőség a 28-as kereten belül.

A válogatott csapatkapitánya, Kovacsics Anikó azt mondta: minden meccsen van esély, ha nem akarnak többet annál, amit előzetesen megbeszélnek a szakvezetéssel.

„Én sem tudom, hogy hol tartunk pontosan, de az, ahogy készülünk, a hozzáállás és a hangulat az megfelelő.

Mindenkinek nekimegyünk, és győztesen szeretnénk lejönni a pályáról.”

Hozzátette: optimistán várja a rajtot, a csoportot látva semmi sem lehetetlen. „Több van bennünk annál, minthogy asszisztáljunk az ellenfeleinknek" – hangsúlyozta.

Kovacsics Anikó szerint a fiatal játékosok is komoly szerepet játszhatnak majd. „A fiatalság menni fog előre és lendületet ad.”


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kovacsics Anikó
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást