Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Nagy stadionkörkép Székesfehérvártól Kisvárdáig

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő
2018. szeptember 7. 17:51
Hiába jutott be az Európa Ligába a Vidi FC, a székesfehérvári stadion nem készült el az augusztus végi határidőre. A bajnok talán ősszel hazatérhet, de a Honvéd stadionját még csak most kezdik bontani, a Vasas jövőre költözhet, az új Puskás-arénára még jövő novemberig várni kell.

Még mindig nem tudni, hogy a Vidi mikortól használhatja a hamarosan elkészülő új székesfehérvári stadiont. A héten a helyi önkormányzat nem fogadta el a Sóstói Stadion kivitelezőjének jelentését, és a hiányosságok pótlására szólította fel a Strabag által vezetett konzorciumot. A stadionrekonstrukciós szerződés szerint a kivitelezőnek augusztus 30-ig kellett volna a rendeltetésszerű és biztonságos üzemeltetés feltételeit megteremtenie. Az önkormányzat szerint az elmúlt időszakban jól haladt az aréna építése, de nem készült el teljesen határidőre, ezért az önkormányzat a hiányosságok pótlása mellett a beruházás mielőbbi befejezésére szólította fel a Strabagot, hogy a használatbavételi eljárást már szeptemberben lefolytassák, és a korábbi terveknek megfelelően már az ősszel mérkőzéseket lehessen rendezni a stadionban.

A Vidi az Európa Liga csoportkörében a Groupama Arénában fogadja ellenfeleit, a bajnoki meccsein a felcsúti stadionban látja vendégül riválisait. A székesfehérvári stadion bontása 2015 decemberében kezdődött: a 14,3 milliárd forintból felépülő, 14 200 férőhelyes, az UEFA 4-es kategóriájának megfelelően kialakított aréna átadását pedig 2018 januárjára tervezték. 2017 júliusában azonban kiderült, hogy a főépület vasbeton szerkezeteinek kialakítása hibás, súlyos statikai problémákat találtak, így ahelyett, hogy a régi épületrészt integrálták volna az új létesítményhez, le kellett bontani, a tetőszerkezetet ugyanis nem bírta volna el.

Kispesten kezdődik az építkezés

A legutóbbi hírek szerint a Honvéd labdarúgó-csapata szeptember 22-én a klub egykori legendás játékosaival búcsúzik el a kispesti Bozsik Stadiontól. A tervek szerint az új létesítmény nyolcezer szurkoló fogadására lesz alkalmas, a lelátója fedett lesz. Az eredeti elképzelések szerint 4,98 milliárd forintból szerették volna megépíteni, de várhatóan ennél többe fog kerülni. A munkálatok idején a Honvéd az MTK pályáján, az új Hidegkuti Nándor Stadionban játssza a hazai mérkőzéseit.

Vasas-pálya tavasszal

Eközben épül a Vasas új arénája, az Illovszky-stadion is. Az élvonalból kiesett klub az NB II 2018-2019-es szezonjában az őszi hazai mérkőzéseit Újpesten, a Szusza Ferenc Stadionban rendezi. Az új létesítmény ötezer férőhelyes lesz, a beruházás hétmilliárd forintba kerülhet. Az év elején még úgy volt, hogy ősszel átadják, de júliusban Domonyai László ügyvezető már azt mondta, várhatóan 2019 márciusában, a Vasas 108. születésnapján avatják fel a létesítményt.

Puskás-stadion: megnyitó egy év múlva

Az új nemzeti stadion átadásának tervezett dátuma 2019. november 25., a magyar labdarúgás napja, amikor az aranycsapat 1953-ban a Wembley-ben 6:3-ra legyőzte az angolokat. A mintegy 150 milliárd forintos projektről Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár áprilisban az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt.

"Ütemszerűen halad a beruházás, 2019 végére el kell készülnie, komoly kötbérrel sújtva vállalta ezt a határidőt a kivitelező. Azért is el kell készülnie, mert 2020-ban már Európa-bajnoki csoportmérkőzéseknek és nyolcaddöntőnek ad majd otthont" - mondta az államtitkár. Az új Puskás-stadion 67 ezer fő befogadására lesz majd alkalmas, a tervek között szerepel, hogy nemzetközi kupadöntőket is rendezzenek benne.

Az új stadionok, ahol már játszanak

Az elmúlt egy évben három élvonalbeli egyesületnek is átadták a stadionját. A Haladás szombathelyi létesítményét tavaly novemberben avatták fel. A mintegy kilencezer férőhelyes stadion építése 15 milliárd forintba került.

A Diósgyőr stadionjának építése 2016 decemberében indult, és a 2018-as szezon utolsó fordulójában már fel is avatták a létesítményt. A 15 ezer fős, multifunkcionális stadion építése 13 milliárdba került.

Az élvonalba idén feljutott Kisvárda új stadionját augusztus 11-én a labdarúgó NB I 4. fordulójában adták a Ferencváros ellen. A 2700 férőhelyes létesítmény 2,4 milliárd forintba került.

Az elmúlt években több más egyesület számára is új aréna épült, így szintén új otthonában léphet pályára már a Ferencváros, az MTK, a Debrecen, a Gyirmót, a Mezőkövesd, a Puskás Akadémia és a Szolnok is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nagy stadionkörkép
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást