Nyitókép: Hannibal Hanschke

Felelőtlen, de jóhiszemű volt az olimpiai bajnok úszó

InfoRádió
2018. július 24. 14:20
Doppingolás miatt egy évre eltiltották a hatszoros olimpiai bajnok úszót, Ryan Lochte-t. A Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádiónak elmondta: nem a szer, hanem a módszer volt tiltott.

A kapcsolódó szabály éppen idén változott – emelte ki Tiszeker Ágnes. Eddig ugyanis a főszabály szerint 6 óra alatt 50 millilitert meghaladó mennyiségű infúziót nem lehetett beadni a sportolónak, kizárólag – komoly orvosi indokkal kapható – gyógyászati mentességi engedéllyel; az új szabályozás szerint pedig 12 óra alatt 100 milliliter a korlát.

A hatszoros olimpiai bajnok amerikai úszó, Ryan Lochte – a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint – most azért kapott büntetést, mert elmulasztott engedélyt kérni a beavatkozáshoz. Tiszeker Ágnes szerint a Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) nem fog súlyosbításért fellebbezni a lausanne-i sportdöntőbíróságnál, így nagy valószínűséggel jogerőssé válik az ítélet.

A szakértő úgy véli, bár felelőtlenség volt az olimpikontól, hogy az eseményt megosztotta a közösségi médiában, ám jóhiszeműségéről is tanúbizonyságot ad.

„Egy hatszoros olimpiai bajnoknak azért kell ismernie legalább ilyen szinten a tiltólistát”

– tette hozzá.

Tiszeker Ágnes kiemelte: az infúzióban lévő szer nem szerepel a tiltólistán, így az nem minősül doppingnak, pusztán a módszer tiltott.

Az interjút teljes egészében meghallgathatják csütörtök este fél nyolctól az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást