Kitüntetéseket kaptak olimpikonjaink

Infostart / MTI
2018. március 8. 13:17
Vannak, akik szerint az akadályok azért vannak, hogy átugorjuk őket, akik azt mondják, hogy ide nekem az oroszlánt is! Az olimpia eszméje róluk szól, Önökről szól. Gyorsabban, magasabbra, erősebben! Nekünk magyaroknak a győzelmet és a sikert sosem adják ingyen. Kell hozzá hit, bátorság és akarat. Ez a magyar virtus, amit Önöknek köszönhetően újra megismert az egész világ - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Országházban, amikor Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke társaságában kitüntetést adott át a XXIII. téli olimpián érmet és pontot szerzett sportolóknak.

A Magyar Ezüst Érdemkereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapta Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea és Kónya Zsófia negyedik helyet elért rövidpályás gyorskorcsolyázó. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztét (polgári tagozat) vehette át Bánhidi Ákos válogatott keretedző, a Magyar Rövidpályás Gyorskorcsolya olimpiai keret csapatmenedzsere és Zhang Jing, a Magyar Rövidpályás Gyorskorcsolya olimpiai keret vezetőedzője.

Ugyancsak a Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat) kitüntetést kapta Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, valamint Liu Shaolin Sándor rövidpályás gyorskorcsolyázó a "sporttörténelmi jelentőségű olimpiai bajnoki címe és további kiváló eredményei elismeréseként".

Az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök beszédében kiemelte: "Önök nem csak egy eddig példátlan sikert arattak Magyarországnak, de jó hírünket is vitték a nagyvilágba. Hiszen egy sportoló az olimpián, mindig az általa képviselt ország nagykövete is. Önök pedig kiválóan látták el azt a feladatot" - tette hozzá.

Mint mondta, a korcsolyasport világraszóló sikere azért született meg, mert hittek benne és keményen meg is dolgoztak érte, mindenki hozzátette a maga részét, a rutinját, a szakmai tudását és a kockázatvállalását.

Orbán Viktor úgy vélte, jó döntés volt a kiemelten támogatott sportágak közé sorolni a korcsolyasportot. 2010 előtt a szövetség támogatása 70 millió forint volt, ma ennek több mint a tízszerese, és bebizonyosodott, hogy jó helyre ment a támogatás - mutatott rá. Emlékeztetett: döntöttek egy nemzeti korcsolyázó központ megépítéséről, ahol négy jégkorongpálya, gyorskorcsolyapálya, valamint korcsolya akadémia lesz.

Mint mondta, a téli olimpia mérlege 15 olimpiai pont és egy "végetlenül szimpatikus csapat".