Kész Guardiola nagy műve: a City összevásárolta a világ legdrágább védelmét

Infostart / Dénes Tamás
2018. január 30. 18:05
A Manchester City a 2018-as téli átigazolási időszak utolsó előtti napján bejelentette, hogy klubrekordot jelentő 65 millió eurós (körülbelül 57 millió fontos) áron megvásárolta az Athletic Bilbao francia védőjét, Ayméric Laporte-ot. Pep Guardiola másfél év alatt 268,5 millió euróért (közel 83 milliárd forintért) erősítette meg az immár a világ legdrágábbjának számító védelmet.

A Baszkföld Franciaországba eső részéről származó, 191 centis középső védő 16 évesen, 2010-ben került a kizárólag baszk játékosokat foglalkoztató Athletic Bilbaóhoz. Ő lett a klubtörténet második francia (értsd: franciaországi baszk) játékosa a világ- és Európa-bajnok Bixente Lizarazu után.

A City, illetve maga Pep Guardiola már 2016 nyarán ajánlatot tett érte, de akkor a játékos még nemet mondott, úgy vélte, fejlődése szempontjából hasznosabb, ha marad első profi klubjában, ahol rendszeresen játszhat. Attól tartott, erre a Citynél még nem lenne esélye. Másfél év után az angol gárda visszatért érte, s

kifizette a szerződésében meghatározott kivásárlási árat,

s így már csupán Laporte döntése volt, hogy átigazol-e. Immár elérkezettnek látta ő is az időt a váltásra.

Noha a transfermarkt.de szerint Kevin De Bruyne vételára magasabb volt (74 millió eurót jelöl),

az angol sajtó szerint Laporte lett az új klubrekorder.

Egyelőre ő a tél harmadik legdrágább játékosa Philippe Coutinho (Liverpool-Barcelona) és Virgil van Dijk (Southampton-Liverpool) után. Egyszersmind a világ második legdrágább hátvédje a „vörösök” új holland szerzeménye után.

Az előző idény végén Pep Guardiola a védelem megerősítésére kért pénzt a tulajdonosoktól. Azóta eltelt hét-nyolc hónap, s a világ legdrágább védői közül a második (Aymeric Laporte), a harmadik (Kyle Walker) és a negyedik (Benjamin Mendy) is a Manchester City tagja, hárman együtt 166 millió fontba, körülbelül 58,1 milliárd forintba kerültek. A listán hatodik John Stones már 2016 nyara óta a City tagja. A védelemhez tartozik még az új kapus, a tavaly nyáron megvett kapus, a brazil Éderson is.

A Manchester City Pep Guardiola első ott töltött idényében 39 gólt kapott, ennél a Tottenham, a Manchester United és a Chelsea is kevesebbet. Guardiola ezért is akarta megerősíteni a védelmet, ami a jelek szerint kiválóan sikerült. Nicolás Otamendi kivételével a hátsó alakzat minden kulcsembere a Guardiola-érában érkezett, a 70 szerzett gól mellett 18 kapott áll a csapat neve mellett 24 forduló után.