Ilyen 11-est még nem láttak Angliában

Infostart
2017. december 18. 11:07
José Mourinho azt ígérte, csapata az utolsó esélyéig harcolni fog a Premier League bajnoki címéért az idényben. A Manchester United, ha nem is könnyen, de legyőzte idegenben a West Bromwichot – de úgy tűnik, a City egyszerűen más nagyságrendet képvisel, mint a riválisai: 11 pont az előnye!

Pep Guardiola együttese a Tottenham 4-1-es legyőzésével immár 16 mérkőzésre nyújtotta bajnoki győzelmi sorozatát. Hiába nyert a Spurs kétszer is az előző két fordulóban – igaz, közepes képességű csapatok ellen –, az Etihad Stadionban nem volt esélye. A Cityt még az sem vetette különösebben vissza, hogy sem Sergio Agüero, sem Gabriel Jesus nem kezdett, utóbbi pedig, miután beállt, kihagyott egy büntetőt.

Ezúttal Ilkay Gündogan kezdett a szenzációs formában lévő David Silva helyett, s már a 14. percben gólt szerzett, mutatva, hogy rá is lehet számítani. A Spurs a bekapott gól ellenére sokáig jól tartotta magát, de a 70. percben Kevin De Bruyne növelte a manchesteriek előnyét, majd Gabriel Jesus kihagyott büntetője után Raheem Sterling duplázott. A dán Christian Eriksen a 90. percben szépített.

A BBC kiemelte, hogy Guardiola lassan közelít menedzseri pályafutása leghosszabb győzelmi sorozatához, 2013 októbere és 2014 márciusa között 19 meccset nyert meg a Bundesligában a Bayern München élén. Ezzel szemben a Tottenhamnek egyáltalán nem megy a Big Six többi csapata ellen idegenben: amióta Pochettino az edző, a mérleg 1 győzelem, 6 döntetlen és 11 vereség.

Ezúttal Kevin De Bruyne bizonyult a mezőny legjobbjának, de kiválóan játszott Leroy Sane is, akinél senki sem szerzett több gólt ősszel a hazai bajnoki mérkőzéseken. Úgy tűnik, a Citynek nincsen gyenge pontja.

A Manchester United már 2-0-ra vezetett a West Brom pályáján, az utóbbi időben sokat bírált Romelu Lukaku gólja után Jesse Lingard is lőtt egyet. A végén a hazaiak nagyon megszorongatták a Unitedet, szépítettek Gareth Barry révén, de egyenlíteni nem tudtak. Barry 1999 óta (!) először szerzett gólt csereként beállva a Premier League-ben.

A Liverpool nagyon simán, 4-0-ra verte a Bournemoutht, Coutinho, Lovren, Szalah és Firmino szerezte a gólokat. Az egyiptomi mérföldkőhöz érkezett, megszerezte a huszadik gólját. Ian Rush 1986 őszi remeklése óta ő az első Liverpool-játékos, aki karácsonyig eljutott a húszgólos határig.

Az Arsenal Mesut Özil góljával verte meg 1-0-ra a Newcastle Unitedet, a Chelsea pedig Marcos Alonso góljával, ugyancsak 1-0-ra, a Southamptont.

Tavaly, amikor a bajnokság ezen szakaszában mindenki arról beszélt, hogy a Chelsea biztos favorit, Antonio Conte együttese hat ponttal vezetett a második Liverpool, s héttel a Manchester City előtt. Pep Guardiola együttese az akkori 39 ponthoz, s 39-20-as gólkülönbséghez képest most 52 ponttal és 56-12-es gólkülönbséggel áll. A Big Sixből csak a két manchesteri csapat gyűjtött többet, mint tavaly az első 18 fordulóban. A City 13-mal, a United nyolccal. Ugyanakkor az Arsenal négy, a Spurs öt, a Liverpool hat, a Chelsea nyolc ponttal „rosszabb” tavalyi önmagánál.

Premier League, 18. forduló

Manchester City–Tottenham 4-1

Stoke City–West Ham United 0-3

Chelsea–Southampton 1-0

Arsenal–Newcastle United 1-0

Brighton–Burnley 0-0

Watford–Huddersfield Town 1-4

Leicester City–Crystal Palace 0-3

West Bromwich Albion–Manchester United 1-2

Bournemouth–Liverpool 0-4

Az élcsoport: 1. Manchester City 52 pont, 2. Manchester United 41, 3. Chelsea 38, 4. Liverpool 34, 5. Arsenal 33.

Újra élen a Napoli

Ismét a Napoli vezet az olasz bajnokságban, miután az Udinese, a szezon egyik legnagyobb meglepetését okozva, győzött az Inter ellen a San Siróban. A sima győzelmet arató Juventus is megelőzte a fekete-kékeket, akiknél immár, legalábbis a vesztett pontokat tekintve, az AS Roma is jobban áll.

Massimo Oddo, az Udinese játékosként világbajnok edzője szerint csapata lekontrázta az Intert. Luciano Spalletti, a rivális főnöke úgy látta, a játékosai túl sok egyéni hibát követtek el. Az Inter május 14. óta először kapott ki a Serie A-ban.

A Napoli Torinóban 3-0-re verte a „bikákat”. Az egyik gólt Marek Hamsik lőtte, aki ezzel beérte Diego Maradonát a klub örök-góllövőlistáján. Maurizio Sarri csapata az első félóra végén már 3-0-ra vezetett, az idény egyik legsimább győzelmét aratta.

A Juventusnak sem kellett nagyon izgulnia, noha a régi gárdából Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini és Stephan Lichtsteiner sem játszott. Massimo Allegri sorozatban másodszor mellőzte a gyenge formában lévő Paulo Dybalát. Ennek ellenére Bolognában már az első félidőben eldőlt a mérkőzés, elsősorban Miralem Pjanic jó játékának köszönhetően. Lőtt egy gyönyörű szabadrúgásgólt, illetve remekül kiszolgálta Mario Mandzukicot. A harmadik gólt Blaise Matuidi lőtte, aki korábban még nem talált a kapuba a Serie A-ban.

A forduló egyik meglepetését az AC Milan veresége jelentette a Verona ellen. Különösen azért, mert Gennaro Gattuso együttese a hétközben 3-0-ra megnyerte a két csapat kupamérkőzését. A Milan számára az egyik „elátkozott pálya” a Stadio Bentegodi, s ez most csak erősödött. A Verona ráadásul kétszer is cserélni kényszerült az első félidőben, de még ezt is elbírta. A vége 3-0 lett a sárga-kékeknek, sima győzelem.

Az AS Roma nagyon nehezen győzte le a Cagliarit. Diego Perotti kihagyott egy büntetőt, s úgy festett, ez két pontjukba kerül a „farkasoknak”. Ám a 96. percben Federico Fazióról a szárdok kapujába pattant a labda. A játékvezető megvárta, ameddig a videóbíró dönt – s megadta a gólt.

Serie A, 17. forduló

AS Roma–Cagliari 1-0

Torino–Napoli 1-3

Internazionale–Udinese 1-3

Verona–AC Milan 3-0

Bologna–Juventus 0-3

Crotone–Chievo 1-0

Fiorentina–Genoa 0-0

Sampdoria–Sassuolo 0-1

Benevento–SPAL 1-2

Atalanta–Lazio 3-3

Az élcsoport: 1. Napoli 42 pont, 2. Juventus 41, 3. Internazionale 40, 4. AS Roma 38 (16 mérkőzésből)

Megint hiányzott a gólbíró

A Barcelona meggyőző formában tudta le a szombati El Clásico előtti utolsó bajnokiján, 4-0-ra megverte a Deportivót. Az üldözők közül az Atlético nehezen nyert, a Sevilla egy pontot szerzett, a Valencia pedig kikapott. A múlt héten a klubvilágbajnokságot megnyerő Real Madrid mérkőzését elhalasztották.

Az utóbbi hetekben ismét gólerős Luis Suárez két gólt is szerzett, de ezúttal könnyen juthatott volna mesterhármasig. Labdája a tv-felvételek szerint túljutott a gólvonalon, de Mateo Lahoz játékvezető nem adta meg. Az uruguayi rohant utána, „másik, másik” kiabálta, utalva arra, hogy ősszel már a Valencia és a Betis ellen is ugyanígy járt a Barcelona. Most igazából csak a különbséget csökkentette, a katalánok simán nyertek. Paulinho először szerzett két gólt tétmérkőzésen a Barcelona mezében, Lionel Messi ellenben kihagyott egy büntetőt. Így is vezeti a góllövőlistát.

Az Atlético Madrid Fernando Torres a 74. percben szerzett góljával verte meg 1-0-ra az Alavést. Az immár 33 éves (egykori) Kölyök mindössze öt perccel korábban állt be Saúl helyére. Ez volt az első gólja a mostani bajnoki idényben.

A Valencia megtorpant, a legutóbbi négy meccséből csak egyet tudott megnyerni. Ezúttal az Eibartól kapott ki, amely november közepe óta szenzációs formában futballozik, a legutóbbi öt fordulóban egyetlen csapat sem szerzett több pontot nála a La Ligában. Megjegyzendő, hogy az Eibarnál csak kevés élvonalbeli gárda alkalmaz kevesebb légióst Spanyolországban.

La Liga, 16. forduló

Girona–Getafe 1-0

Atlético Madrid–Alavés 1-0

Eibar–Valencia 2-1

Athletic Bilbao–Real Sociedad 0-0

Sevilla–Levante 0-0

Celta Vigo–Villarreal 0-1

Las Palmas–Espanyol 2-2

Barcelona–Deportivo La Coruña 4-0

Az élcsoport: 1. Barcelona 42 pont, 2. Atlético Madrid 36, 3. Valencia 34, 4. Real Madrid 31 (15 mérkőzést játszott)