Főhet a statisztikusok feje Buffon miatt

Infostart
2017. május 18. 14:26
Juventus, ez egy! – hirdeti a La Gazzetta dello Sport címlapja, utalva arra, hogy a torinóiak megszerezték az áhított tripla sikerből az elsőt. Megnyerték az Olasz Kupát. Aztán a lap továbbfűzi a gondolatot: most már a bajnoki cím és a BL jön.

Ha bárkinek is kétsége lett volna afelől, hogy a Juventus Olaszország legjobb csapata, szerda este kapott egy meggyőző érvet. A Juve a BL-szereplésről éppen csak lemaradó Laziót játszi könnyedséggel intézte el az Olasz Kupa fináléjában, amelyet a Bajnokok Ligája-döntő miatt hoztak előre június 2-ről.

Ezúttal a védők vitték a prímet, Daniel Alves és Leonardo Bonucci szerezte a két gólt. Utóbbinak ez volt mindössze a második gólja, amelyet valaha elért a Juventus tagjaként az Olasz Kupában.

Allegri a lehetőségekhez képest (Pjanic az eltiltását töltötte, Khedira még sérült) a legerősebb csapatát küldte pályára, mindössze a kapusposzton váltott, a korábban sokat kritizált Neto védett Gianluigi Buffon helyett. Egyébként kiválóan. De Allegri ezzel a húzással nem enyhítette a statisztikusok kínjait... Nézőpont kérdése ugyanis, hogy a veterán, világbajnok kapus hányszoros kupagyőztes, a legutóbbi háromból egyáltalán nyert-e egyet is. Ugyanis, noha

a Juventus futballtörténelmet írt azzal, hogy egymás után harmadszor is elhódította a Coppa Italiát

(ilyesfajta triplázás korábban még egyetlen csapatnak sem sikerült ebben a sorozatban), Buffon sem a 2014–2015-ös, sem a 2015–2016-os, sem pedig a 2016–2017-es idényben nem védett egyetlen percet sem. A megengedőbbek hozzáteszik: a három év alatt összesen tizenháromszor ott ült a kispadon. Ez igaz, de még egyszer: egyetlen játékpercet sem töltött a pályán.

Persze fontosabb a tény, a Juve megnyerte a trófeát. Simone Inzaghi, a Lazio edzője sem vitatta az ellenfél sikerének jogosságát, de azt is elmondta, hogy szerinte csapatának balszerencséje volt, főleg Keita a találkozó eleji nagy helyzeténél (ráadásul az edző szerint ott Barzagli kezezett), s a sérülések miatt - három cseréjéből kettőre sérülés miatt volt szükség. Szerinte a vereségtől függetlenül a Lazio nagyszerű idényt zár, amelyre méltán lehet büszke.

Allegri szerint csapata, különösen az első félidőben, kiválóan játszott. A Juve ugyanebben a stadionban, az Olimpicóban, vasárnap kikapott 3-1-re az AS Romától (amelynek edzője, Spalletti, állítólag, az Inter új kiszemeltje, de ez egy másik történet), szerdán ellenben más felfogásban, másként játszott.

Daniel Alves a legutóbbi öt mérkőzésén a harmadik (fontos!) gólját szerezte,

de az edző nem akart kiemelni senkit a csapatából: „Tiszteletlenség lenne a társakkal szemben, ha egy játékost kiemelnék egy ilyen este után. Megnyertük a kupát, s ebben az egész keretnek nagy része van” – mondta.